Държавната служба за сигурност на Грузия съобщи в сряда, че разследва заговор за убийството на бившия премиер Бидзина Иванишвили, почетен председател на управляващата партия, съобщава "Ройтерс".

Според публикацията във "Фейсбук", се разследва информация за опити за "насилствено сваляне" на правителството и създаване на безредици.

Съобщава се и за привикани на разпит лица, за които се знае, че са воювали срещу Русия в Украйна.

Разкрит е бил план за убийството на Иванишвили, най-богатият човек в страната, който основа управляващата партия "Грузинска мечта" и беше министър-председател от октомври 2012 г. до ноември 2013 г.

Припомняме, че 68-годишният милиардер, който натрупа своето състояние в Русия през 90-те години на миналия век, се завърна на публичната сцена тази пролет като силен поддръжник на законопроекта за "чуждите агенти".

Законът за "чуждестранните агенти" на Грузия влезе в сила

Законът за "чуждестранните агенти" на Грузия влезе в сила

Председателят на парламента подписа спорния законопроект

Законопроектът, който изисква организациите, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждо влияние", предизвика масови протести в столицата Тбилиси и хвърли южнокавказката страна в политически хаос.

Службата за сигурност не посочи заподозрени, но независимият кавказки новинарски сайт OC-Media каза, че най-малко шестима души са били призовани за разпит, цитирайки адвокат и двама от тях. В него се казва, че повечето са воювали срещу Русия в Украйна.

Украинската служба за сигурност не е отговорила веднага на обаждането за коментар.

Грузинската служба за държавна сигурност, която не споменава Украйна в публикацията си, не отговори веднага на изпратено по имейл искане за коментар.

Тинатин Бокучава, лидер на опозиционната партия Обединено национално движение (ОНД), каза, че докладите за план за преврат са "абсурдна заблуда и постоянна теория на конспирацията", представена от Иванишвили преди парламентарните избори през октомври.

Бокучава беше цитиран от грузинската информационна агенция Интерпрес, че докладите са доказателство за "пропаганда в руски стил, това, което нашите западни партньори наричат ​​хибридна война", предназначена да заблуди обществеността и да запази "Грузинската мечта" на власт.

Грузия започва да регистрира "чуждестранни агенти" от септември

Грузия започва да регистрира "чуждестранни агенти" от септември

Съгласно спорния закон

Грузинските власти многократно са обвинявали живеещите в Украйна грузинци, които се бият срещу Русия, че планират преврат в Грузия. Тбилиси твърди, че се противопоставя на войната на Русия, но не се е присъединил към санкциите срещу Москва заради конфликта.