Грузия ще поиска от Съвета за сигурност на ООН извеждането на руските миротворци от Абхазия. Това е заявил президентът Михаил Саакашвили по време на заседанието на Съвета за национална безопозапасност тази вечер.
Една част от заседанието бе открита за журналисти и се е предавала пряко по грузинските телевизионни канали.

Саакашвили е съобщил още, че по дипломатически канал Министерство на външните работи ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да преразгледа миротворческата мисия.
От своя страна и ние трябва да вземем решение съобразно интересите на Грузия и за постигане на мир в региона, казва още Саакашвили и припомня, че затова има и взето решение от страна на парламента на страната през 2006 година. Решеието е за извеждане на руските миротворци от зоната на грузинско-абхазкия конфликт.

След подписването на договор за примирие през 1994 г. военни сили за поддържане на мира на ООН са натоварени със задачата да съблюдават за стриктното изпълнение на договора, а военни сили от ОНД получават мироподдържаща мисия.

Президентът обвини руски военни от контингента за отговорни за смъртта на грузински полицаи. По думите на Саакашвили журналистка от грузинска телевизия е заснела престъплението, но с риск за собствения си живот.

"Ако това се беше случило във военно време, техните действия биха могли да се определят като военно престъпление", казва Саакашвили.

В словото си президентът допълва още, че голямото количество чеченци в състава на руските войски от мироопазващия контингент не са приемливи на Грузия. Саакашвили припомня развитието на конфликта през 1992-1993 година, когато в подкрепа на Абхазия са се включили и чеченци.

Според тезата на грузинската страна, тази сутрин руските миротворци с помощта на няколко БТР-а са обградили младежки лагер в грузинското село Ганмухури, което се намира в зоната на грузинско-абхазкия конфликт и за убили служителите на министерство на вътрешните работи на Грузия, които са били дежурни в момента.

От своя страна командването на миротворческите сили съобщи, че група от руски миротворци е задържало и разоръжила 5-ма грузински полицай, които са ги заплашвали с оръжие. След това грузинците са били предадени на власитте в присъствието на международен наблюдател от ООН.