Министерството на външните работи на Грузия изрази във вторник "дълбока загриженост" от решението на украинските власти да експулсират грузинския посланик от страната за консултации с неговото правителство. Причината за крайната мярка е бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който Украйна настоява да бъде предаден за лечение, се казва в изявлението.

В изявление на грузинското министерство на външните работи се посочва, че действията на украинските власти представляват крайна форма на изостряне на дипломатическите отношения и фактът, че официален Киев предприема тази стъпка срещу приятелска държава и нейния народ е за съжаление.

Украйна привика грузинския посланик заради Саакашвили

Украйна привика грузинския посланик заради Саакашвили

Здравословното му състояние притесни Киев

"Причината, посочена от украинските власти, прави тази стъпка особено неразбираема. Решението на Европейския съд по правата на човека за пореден път потвърди най-високите стандарти за защита на правата на Михаил Саакашвили. На фона на подобно развитие, решението на украинските власти нанася значителна вреда на стратегическите отношения между двете страни и представлява пряка намеса във вътрешните работи на една суверенна държава", се казва в съобщението.

Министерството на външните работи на Грузия се надява, че официален Киев ще преразгледа решението си и ще положи усилия за по-нататъшното развитие на исторически приятелските отношения между двете страни, се казва още в изявлението.

Посланикът на Грузия в Украйна бе извикан в украинското външно министерство на 4 юли за разговор заради отношението на грузинските власти към Михаил Саакашвили.

Припомняме, че в понеделник Саакашвили присъства на съдебно заседание чрез видеовръзка. Той показа колко е отслабнал по време на болничния си престой.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази възмущението си от състоянието на лишения от свобода бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили и обяви, че заради това Украйна моли грузинския посланик да се върне в Тбилиси.

Саакашвили очевидно е в тежко състояние и се нуждае от медицинско лечение.

Михаил Саакашвили гасне в затвора

Михаил Саакашвили гасне в затвора

През последните месеци здравословното му състояние бързо се влоши

Саакашвили, който изкара два мандата като президент между 2004 г. и 2013 г., в момента излежава присъда от шест години затвор за злоупотреба с власт, въпреки че международни правозащитни групи определиха присъдата му като политически мотивирана.

Има подозрение, че може да е бил отровен.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили отказва да помилва Саакашвили.