Парламентът на Грузия се събира на извънредно заседание, посветено изцяло на документ, който да бъде гласуван във връзка с признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия.

Декларацията формулира ситуацията като „окупация на територии на Грузия от страна на Руската федерация", съобщава apsny.ge.

Текстът - обръщение към държавите партньори на Грузия ще бъде гласуван от законодателния орган, след като е бил обсъден и на Съвета за национална сигурност, а е подготвен от парламентарната комисия по външните отношения и юристи.

Председателят на комисията по правни въпроси Павел Кублашвили информира, че депутатите продължават да работят и по други юридически актове във връзка с окупацията на територии на Грузия.

"Парламентът трябва да приеме всички тези документи, в които ще бъде фиксирано обстоятелството на окупация. В тях ще се подчертае, че наша територия е заета посредством въоръжена сила от друга страна. За „окупирани" ще бъдат обявени всички територии, които към днешна дата се контролират от въоръжени сили на други страни", заявява Кублашвили.

Парламентът на Грузия обсъжда също предложението да се скъсат всички дипломатически отношения с Русия. Аргументът който разделя депутатите е, че в Русия живеят около 800 000 грузинци, които имат нужда от консулска помощ от страна на грузинската държава.

В интервю за БНР журналистът от агенция „Грузия Онлайн" Иракли Каишвили коментира: „Първият отговор на грузинската страна беше, че намали до минимум дипломатическите си мисии в Русия. В посолство ни в Москва останаха само двама дипломати. По този начин дипломатическите ни отношения ще се водят на това ниско ниво. Втората стъпка, е все още само предложение, но най-вероятно днес грузинският парламент ще го разгледа и ще обяви Абхазия и Южна Осетия за окупирани територии. следователно руските миротворци там ще бъдат окупатори. И третата стъпка е, че Грузия ще внесе иск срещу Русия в Хагския трибунал във връзка с действията си по време на конфликта в Южна Осетия.".