Грузия е отзовала посланика си в Украйна, след като бившият грузински президент Михаил Саакашвили беше назначен за ръководител на Изпълнителния комитет за реформи на Украйна. Това обяви грузинският външен министър Давид Залкалиани.

Указът на украинския президент Володимир Зеленски за назначаването на Саакашвили беше публикуван вчера.

Зеленски назначи Саакашвили за шеф на комитета по реформите

Зеленски назначи Саакашвили за шеф на комитета по реформите

След като не се осъществи назначаването му за вицепремиер...

"Назначаването от стратегически партньор на лицето, което беше осъдено и издирвано в Грузия, стана основание за решение за отзоваването на грузинския посланик в Украйна Темураз Шарашенидзе за консултации", отбеляза Залкалиани.

Същевременно, добави той, Грузия не разглежда въпроса за скъсване на дипломатическите отношения или за преразглеждане на стратегическото си партньорство с Украйна.

Михаил Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., веднага след встъпването в длъжност на президента Георгий Маргвелашвили. В родинута му срещу него бяха заведени няколко наказателни дела, като в някои от тях той беше осъден задочно да лежи в затвора.

Саакашвили става вицепремиер на Украйна

Саакашвили става вицепремиер на Украйна

Ще се занимава с преговорите с МВФ

През пролетта на 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко предостави гражданство на Саакашвили и го назначи за губернатор на Одеска област, но през ноември 2016 г. го уволни, тъй като той не само не изпълни обещанията си за развитие на региона, но и значително влоши икономическите резултати.

През лятото на 2017 г. Порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили и му забрани да влиза в страната. Саакашвили се завърна в Украйна през май миналата година, след като новият президент Володимир Зеленски отмени указа за лишаването му от гражданство.

В края на април стана известно, че Зеленски предлага на Саакашвили поста вицепремиер за реформите. Както самият бивш президент на Грузия уточни, той трябваше да участва в преговорите с МВФ и други финансови организации. Идеята за назначаването му обаче не получи подкрепа във Върховната Рада (украинския парламент).

Саакашвили предсказва разпад на Украйна на пет държави

Саакашвили предсказва разпад на Украйна на пет държави

Такава голяма криза ще доведе до разпад на страната