Грузинците масово излязоха на протест в подкрепа на присъединяването на страната към Европейския съюз.

Това съобщи "Ехото на Кавказ".

Митингът в Грузия се проведе под лозунга "У дома в Европа". Хиляди хора участват в него. Хората излязоха по улиците със знамена на Грузия и Европейския съюз.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили направи обръщение към демонстрантите.

"Много е важно да покажете лицето си и то трябва да е мирно. Искам да помоля всички да направим всичко възможно през тези дни, за да се представим като достойна европейска страна" - заяви тя в обръщението си към грузинците.

Припомняме, че по-рано Европейската комисия не препоръча предоставянето на Грузия на статут на кандидат за членство в ЕС.

Според президента на ЕК Урсула фон дер Лайен Грузия трябва да се обедини политически, за да може да си проправи път към структурните реформи и ЕС.

Украйна - кандидат за ЕС без големи "но" и "ако", но с немалко малки „но“

Украйна - кандидат за ЕС без големи "но" и "ако", но с немалко малки „но“

Решението е преди всичко дълбоко политическо, но ще провокира и други процеси

Организаторите призоваха всички, които виждат бъдещето на Грузия в Европейския съюз, да се присъединят към митинга на 20 юни, независимо от политическите си симпатии. Както участниците в митинга, така и ораторите смятат, че властите възпрепятстват европейския избор на Грузия.

20 юни не е случайно избрана дата за демонстрацията. Преди три години, в нощта на 20 срещу 21 юни, органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат многохиляден митинг пред парламента.

Грузия, както и Молдова, подаде официална молба за членство в ЕС на 3 март. Преди това, малко след руската инвазия в Украйна, Киев подаде молба за членство в ЕС. Очаква се европейските лидери да вземат окончателно решение относно статута на кандидат за членство на среща на върха в Брюксел на 23-24 юни.

На 17 юни Европейската комисия представи заключенията си по заявленията на трите държави. Тя препоръча да се предостави статут на страна кандидатка на Украйна и Молдова, а на Грузия - само след като бъдат изпълнени редица условия.