Грузинският парламент изиска оттеглянето на руските части от конфликтните провинции Абхазия и Южна Осетия, предаде Ройтерс.

Руското присъствие в областите е един постоянен опит за анексиране и провокира сепаратизъм, се казва в приетата днес резолюция.
Правителството в Москва, от своя страна, отрече заключението, че това е опит за провокация.

Припомняме, Абхазия и Южна Осетия приеха едностранно решение за отделяне от Грузия през 90-те години. Русия започна да оказва финансова помощ и да раздава на гражданите руски паспорти. Разположените руски войници бяха наречени умиротворителни части, грижещи се да не се поднови конфликта.

Според грузинския парламент обаче руските части са основната пречка за мирното приключване на конфликта и затова от Тбилиси изискаха да им бъдат изпратени международни миротворчески мисии, които да заменят руските войници.

Грузинският президент Михаил Саакашвили обяви, че окончателно решение за присъствието на руските военни ще бъде взето след срещата тази седмица с държавния глава Владимир Путин в Москва.

Той подчерта, че Грузия има мирни намерения, но няма да приема повече статуквото.

В отговор от руското Външно министерство коментираха, че резолюцията цели единствено изостряне на напрежението. В момента, в който и последният руски войник се оттегли от тези области, отново ще се стигне до кръвопролития, каза зам.-командирът на руските сили за сигурност Валери Йевневич.

През последните дни Русия нееднократно обвини Грузия, че възнамерява на нахлуе в териториите на Южна Осетия.

В неделя Грузия заплаши, че заради конфликта ще провали усилията на Русия за присъединяване към СТО.

Кризата се изостри и от реакцията на президента Путин, който наблюдава с огромно недоверие опитите на прозападно настроения Саакашвили да се откъсне от влиянието на Русия.