Венецуелската опозиция планира да създаде международни комисии, чиято цел ще бъде да упражнява натиск върху Русия и Китай, за да променят позицията си по отношение на вътрешнополитическата криза в Боливарската република, обяви в петък лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС.

"Ще създадем международни комисии с участието на всички, за да засилим натиска и да апелираме към страни като Русия и Китай, които днес могат да повлияят на режима (на президента Мадуро) и да помогнат за възстановяването на демокрацията във Венецуела", пише Гуайдо в "Туитър".

Китай: САЩ да спрат да прилагат санкции срещу Венецуела

Китай: САЩ да спрат да прилагат санкции срещу Венецуела

Китайско-венецуелското сътрудничество ще продължи... САЩ да приемат фактите

Гуайдо обясни, че ще направи важни съобщения в петък. "Моля. венецуелците, както в страната, така и в чужбина, да ни помогнат да разпространим посланието, което ще представим. Внимателно следете днешните съобщения".

Ситуацията във Венецуела ескалира, след като Гуайдо, чието назначаване на поста председател на парламента за 2 дена, бе отменено от Върховния съд, се самообяви за действащ президент. Той бе признат от САЩ, страни от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и повечето държави от ЕС.

Президентът на Венецуела Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ. В негова подкрепа са Русия, Беларус, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.

Спиране на подкрепата на Путин за Венецуела е трудна задача за САЩ

Спиране на подкрепата на Путин за Венецуела е трудна задача за САЩ

"Кучето не само лае, вече и хапе... но руснаците са добри шахматисти"