През октомври 2016 г. ръководителят на най-голямата петролна компания в Русия пътува до родното място на Уго Чавес, в празните и знойни равнини на Венецуела, за да открие гигантска бронзова статуя на покойния лидер на социалистите, която той и неговият дългогодишен приятел, руският президент Владимир Путин, поръчват от виден руски художник, пише АП.

Това е повратна точка в отношенията между Русия и Венецуела, а изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин води със себе си 600-годишен хор от московски манастир, за празника. Говорейки свободно на испански език с тълпи от привърженици на правителството, научен от дните му като съветски военен преводач в Африка, Сечин хвали Чавес като "водач на мултилатерализма" и "символ на цяла ера".

"Нямаме избор между победа или смърт", обяснява Сечин, цитирайки герой за независимост на Венецуела, за да опише задълбочаващите се връзки между двата противника на САЩ. "Трябва да постигнем победа."

Сега администрацията на Тръмп иска да разруши този процъфтяващ съюз като част от кампанията си за отстраняване на наследника на Чавес, Николас Мадуро.

Русия се възползва от политиката на санкции на САЩ

Русия се възползва от политиката на санкции на САЩ

Заради тази политика е увеличила износа на суров нефт в САЩ

Във вторник Министерството на финансите блокира американските компании да правят бизнес с "Роснефт Трейдинг АД", обвинявайки дъщерното дружество в Женева на руския държавен петролен гигант, че предоставя критична спасителна помощ на Мадуро, докато се опитва да заобиколи американските санкции.

Месеци наред американските служители предупреждават чуждестранните компании, че могат да се сблъскат с ответни реакции, ако продължат да правят бизнес с Мадуро. Тези предупреждения бяха насочени предимно към Русия, за която американските служители твърдят, че отговаря за около 70% от венецуелските сделки с петрол, които са пренасочени след като администрацията на Тръмп преди година определи за незаконно, американците да търгуват със суров петрол от Венецуела.

Франсиско Моналди, венецуелски експерт по петрола в Университета Райс в Хюстън, заяви, че последните действия трябва да стреснат сериозно компании в Испания, Китай и другаде, които продължават да си партнират с държавния петролен монополист PDVSA.

Това би могъл да предскаже и прекратяването на специален лиценз за Chevron, който досега освобождаваше базираната в Сан Рамон, Калифорния компания, да не се налага да се изтегля от страната, където е партньор в съвместни предприятия с PDVSA, които произвеждат около една четвърт от Общото производство на Венецуела.

"Кучето не само лае, вече и хапе", коментира Моналди.

"Роснефт" оперира с PDVSA няколко нефтени находища, които придоби след като американските сондажи бяха изтласкани от стремежа за национализация на Чавес.

Но като нов доставчик в страната, печели по два начина, според анализаторите. Първо, "Роснефт" купува венецуелския Merey16 премиум суров петрол с голяма отстъпка. След това използва постъпленията от продажбата, за да плати 6,5 милиарда долара заем на PDVSA от 2014 г. за закупуване на руско оръжие и други стоки.

За да избегне усложнения за клиентите в Китай и Индия, "Роснефт" наема танкери, които се опитват да скрият товара, като изключват задължителните си системи за проследяване и извършват рискови трансфери от кораб на кораб край бреговете на Западна Африка и други далечни места.

САЩ наложиха санкции на дъщерна компания на Роснефт заради Венецуела

САЩ наложиха санкции на дъщерна компания на Роснефт заради Венецуела

САЩ са уведомили Русия предварително за намерението си

В краткосрочен план компанията очаква, че Мадуро ще трябва да плати повече, за да намери друг посредник, който да поеме допълнителния риск от движение на петрола. Това означава, че правителството му, което има проблем с парите, ще има още по-малко пари за внос на оскъдните вече доставки на храни и медицински консумативи, както и за поправяне на разпадащата се електрическа инфраструктура в страната. И тъй като съоръженията за съхранение вече са с пълен капацитет, производството, което вече е на 70 години, вероятно ще падне още повече, допълва Моналди.

Все пак, ако американската военноморска блокада на венецуелски пристанища - военен вариант, който администрацията на Тръмп не изключва, но не показва никакви признаци за него, засега - никой не очаква продажбите на петрол от Венецуела, която има най-големите запаси от петрол в света, да спрат напълно.

"Те винаги могат да намерят начини да го продадат, но е много по-трудно", обяснява Моналди.

Още по-малко ясно е въздействието на САЩ да ангажира Русия да намери решение на политическата безизходица във Венецуела.

В Кремъл отговориха на заплахата на САЩ към Русия заради Венецуела

В Кремъл отговориха на заплахата на САЩ към Русия заради Венецуела

"Постигането на тези цели със сила, измама и без волята на хората е неприемливо"

САЩ ръководи група от вече близо 60 държави, които признават лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. От своя страна, Русия обвини администрацията на Тръмп, че разпространява невярна информация за да организира преврат, като нервира САЩ там, където традиционно се смята за задния двор на Вашингтон, докато двете страни водят прокси борби за влияние в Сирия, Украйна и други глобални горещи точки.

Ричард Нефю, енергиен изследовател от Колумбийския университет, заяви, че ако няма пряка конфронтация със самата "Роснефт" и само с едно от многото и звена, влиянието върху продължаващата политическа подкрепа на Русия за Мадуро вероятно ще бъде по-малка.

По-голямата част от дългосрочните договори за доставка на "Роснефт" се уреждат директно от компанията майка в Москва, като базираната в Швейцария търговска компания управлява продажбите на място, обяснява той. Санкциите включват и тримесечен период на прекратяване, който трябва да предостави на компанията - и на петролните търговци - достатъчно време за пренасочване на транзакции, включително с Венецуела.

Освен това "Роснефт" и Сечин вече са частично санкционирани през 2014 г. като ответна реакция за анексирането на Кримския полуостров на Украйна от Русия. В резултат на това, много американски компании вече се отказаха от компанията.

"Това изглежда по-скоро като предупредителен изстрел, предназначен да изглежда по-голям, отколкото всъщност е", допълва Нефю, който помага за разработването на политиката за санкции на САЩ, докато е в Държавния департамент при президента Барак Обама. "Стреля се по някой, който е руснак, без да наказват действително самите руснаци."

Няколко пропутински депутати се разграничават от действията, заявявайки, че ще обжалват пред Световната търговска организация да премахне това, което определят като едностранни, незаконни действия на САЩ.

"Мисля, че този въпрос може да бъде решен", заяви Владимир Джабаров, член на горната камара на парламента на Русия, пред "РИА Новости". "Те са умни там (в "Роснефт") и ще намерят начин да ги заобиколят."

Но дори и Путин да поддържа подкрепата си за Мадуро, не е ясно дали той ще удвои и ще отпусне още повече пари на фалиралата държава.

Въпреки че Венецуела все още има дълг към Русия, се очаква да изплати последната останала сума през следващите седмици, тя все още дължи на почти всички останали кредитори и инвеститори в облигациите на страната. Междувременно, дългът с Русия е подкрепен със залог върху 49,9% от американското дъщерно дружество на CITGO, базирана в Хюстън, контролът на която администрацията на Тръмп е предала на борд на името на Гуайдо.

"Но руснаците са добри шахматисти", пише в неотдавнашен доклад Ръс Далън, ръководител на брокерската компания Caracas Capital Markets, базирана в Маями. "Изборът на "Роснефт" тук ще бъде важен знак за бъдещата посока на тяхната политика."

Русия праща Лавров във Венецуела, "противодейства" на санкциите на САЩ

Русия праща Лавров във Венецуела, "противодейства" на санкциите на САЩ

Посещава Куба и Мексико, след като Помпео посети Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан