Лидерът на опозицията и самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо призова Европа да затегне финансовите санкции срещу правителството на Николас Мадуро, след като то експулсира посланика на Германия, съобщава "Ройтерс".

Това беше последната точка на възпламеняване в глобалната конфронтация по отношение на Венецуела, след като западните страни признаха Гуайдо за легитимен държавен глава, но Русия и Китай все още подкрепят социалиста Мадуро и настояват за ненамеса.

Венецуела гони посланика на Германия

Венецуела гони посланика на Германия

Намесвал се във вътрешните работи на страната

"Това действие представлява заплаха срещу Германия", коментирал Гуайдо пред сп. "Шпигел", след като Каракас обяви германския посланик Даниел Кринер за персона нон грата. Той и други дипломати посрещнаха Гуайдо на летището при завръщането му в Каракас по-рано тази седмица.

"Надявам се, че Европа ще реагира остро на тази сериозна заплаха срещу посланик", добави Гуайдо и настоя: "Преди всичко те трябва да затегнат финансовите санкции срещу режима."

Германия е сред многото страни, подкрепящи плана на Гуайдо за инсталиране на преходно правителство преди провеждането на свободни избори.

Мадуро призова за антиимпериалистически протести във Венецуела

Мадуро призова за антиимпериалистически протести във Венецуела

В събота се навършва годишнина от указ на Обама срещу страната

Той осъжда Мадуро като узурпатор, чието преизбиране миналата година е било резултат от нечестни избори. Мадуро твърди, че е жертва на опит за преврат от страна на САЩ и "икономическа война".

Германският външен министър Хайко Маас нарече действията на Венецуела "неразбираеми" и заяви, че Германия и нейните европейски партньори ще продължат да подкрепят Гуайдо.

Той отбеляза, че посланикът ще се върне у дома за консултации. Гуайдо обаче каза, че е помолил Кринер да остане, тъй като Мадуро не е оправомощен да експулсира дипломат, тъй като "заема незаконно поста на президент".

Международната общност трябва да попречи на Мадуро да използва средствата на венецуелските данъкоплатци, за да "убие критиците на режима и коренното население, както вече се случва на границата с Бразилия", каза той във връзка с неотдавнашното насилие там.

САЩ наложиха още санкции на Венецуела

САЩ наложиха още санкции на Венецуела

Удариха шестима правителствени служители