Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение заради маймунската шарка, съобщава агенция Ройтерс. Този ход е насочен към укрепване на усилията за ваксиниране, за да се забави разпространението на огнище, заразило повече от 5800 американци.

Калифорния, най-гъсто населеният щат в страната, потвърди 827 случая на маймунска шарка към понеделник, вторият по големина щат след документираните 1390 инфекции в Ню Йорк, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Първият случай на маймунска шарка в Съединените щати беше потвърден в Масачузетс на 20 май, като първият случай в Калифорния при човек, който е пътувал в чужбина, беше потвърден пет дни по-късно.

Маймунската шарка, която се разпространява чрез близък физически контакт, има тенденция да причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной кожни лезии, въпреки че рядко е фатална.

Прокламацията на Нюсъм дойде девет дни след като Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална извънредна ситуация в здравеопазването, най-високото ниво на тревога на агенцията, заради бързо разпространяващото се вирусно заболяване.

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

Обяви епидемията за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение

Около 70 страни, в които маймунската шарка все още не се счита за ендемична, са докладвали огнища, като глобалните случаи надхвърлят 22 100, според данни на Ройтерс, публикувани в понеделник. В доклад на СЗО от 22 юли се казва, че в света са докладвани само пет смъртни случая от маймунска шарка, всичките в Африка.

За да се разшири ваксинирането срещу болестта, прокламацията на Калифорния позволява на персонала на спешните медицински служби да прилага федерално одобрени ваксини, подобно на законовите правомощия, наскоро приети за фармацевтите да дават ваксини.

Отговорът на щата срещу маймунската шарка се основава на програми, разработени по време на пандемията от COVID-19, се казва в изявление на кабинета на губернатора, обявяващо декларацията.

Миналия месец лидерите на общественото здравеопазване в Калифорния призоваха федералното правителство да предостави повече дози ваксини на щата възможно най-бързо и досега в Калифорния са приложени 25 000 ваксини.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул обяви извънредно положение срещу маймунска шарка миналата седмица в нейния щат.

Обявиха извънредна епидемиологична ситуация заради маймунската шарка в Ню Йорк

Обявиха извънредна епидемиологична ситуация заради маймунската шарка в Ню Йорк

Според губернаторката на щата Ню Йорк Кети Хоукъл там са получени 170 000 дози