Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай показа град Рубежне, напълно разрушен от руските сили: няма оцелели сгради, има гробища в дворовете, цитира думите му УНИАН.

"Рубежне сподели съдбата на Мариупол. Индустриалният град е разрушен до основи, няма оцелели сгради, много къщи не могат да бъдат възстановени. В дворовете има гробища", заяви Гайдай

Той уточни, че преди войната там са живели повече от 60 хиляди души - работели са във фабрики, в държавния сектор, в развитите малки предприятия.

"Днес жителите на града са разделени на три категории: такива, които са били евакуирани в безопасни градове в Украйна или в чужбина; такива, които са били депортирани в Русия или в окупираните територии; такива, които все още са заложници на Кадиров и живеят в мазетата на града", отбеляза губернаторът.

Той добави, че Рубежне представлява "разграбени тухлени кутийки". "Ще го построим почти от нулата", подчерта Гайдай.

Рубежне се превърна в епицентър на почти двумесечни боеве и в крайна степен засега се твърди, че се контролира от руските сили, като заслугата за неговото завземане си приписват Рамзан Кадиров и неговите чеченски сили.

Припомняме, че през изминалото денонощие в резултат на действията на руските войски в Луганска област загинаха 13 души.

Русия няма свежи сили в Украйна

Русия няма свежи сили в Украйна

Кремъл прегрупира части