Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отново призова за дългосрочно примирие в Ивицата Газа и освобождаване на всички заложници, държани от палестинските екстремисти, цитира думите му Би Би Си.

Палестинците са изправени пред една от най-мрачните глави в своята история, каза Антонио Гутериш в изявление преди Международния ден на солидарност с палестинския народ.

Шефът на ООН отново осъди смъртоносната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, но каза, че тя не може да бъде "извинение за колективно наказание на палестинския народ".

Гутериш многократно е бил обект на критики от Израел, който го обвинява, че се опитва да оправдае атаката на "Хамас", особено след като каза, че ислямистката атака не се е случила "от нищото".

В изявлението си генералният секретар на ООН призовава за "трайно хуманитарно прекратяване на огъня, неограничен достъп до животоспасяваща помощ, освобождаване на всички заложници, защита на цивилните и край на нарушенията на международното хуманитарно право".

Както съобщихме по-рано, Израел и Хамас се споразумяха да удължат прекратяването на огъня до сряда. В същото време се планира да продължи освобождаването на заложници и палестински затворници от израелските затвори. Израел се закани да поднови военните действия за унищожаване на "Хамас" веднага щом групировката спре да освобождава заложници.

Гутериш: Две държави е решението за кризата в Израел

Гутериш: Две държави е решението за кризата в Израел

Изрази ужаса си от броя на загиналите, сред които са и много деца