Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи като скандално нарушаването на режима на прекратяване на огъня в Либия и несекващите доставки на оръжие, въпреки ембаргото. По думите му, ситуацията в света като цяло става все по-непредсказуема, предаде Дойче веле.

Гутериш посочва, че действията на някои страни, които подписаха декларацията, приета в Берлин ва конференция по либийския конфликт, противоречат на постигнатото споразумение.

ООН: Ситуацията в Либия се влошава

ООН: Ситуацията в Либия се влошава

За това бе предупреден Съветът за сигурност

В Либия на страната на метежния генерал Халифа Хафтар се сражават руски наемници. След настъплението на Хафтар, което застрашаваше столицата Триполи, Турция изпрати в африканската страна свои военни, в подкрепа на международно признатото правителство.

По данни на ООН, в Либия продължава да се доставя оръжие от ОАЕ и Египет.

ЕС призовава за стриктно спазване на ембаргото на ООН за оръжие на Либия

ЕС призовава за стриктно спазване на ембаргото на ООН за оръжие на Либия

ЕС осъжда намесата на Турция в Либия, призовава страните да спрат ескалацията

Гутериш отбелязва, че ако преди година е имало известен напредък по конфликтите в различни точки на планетата, днес "на мястото на вятъра на надеждата дойде вятърът на безумието".

Той напомня, че нараства напрежението в редица региони по света и ситуацията става "все по-непредсказуема и заплашва да излезе от контрол".

По думите му, резолюциите на Съвета за сигурност се нарушават още преди да е засъхнало мастилото по тях".