Международната общност трябва стриктно да спазва ембаргото на ООН за доставки на оръжие за Либия. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след среща с министрите на външните работи на Франция, Германия, Великобритания, Италия за Либия в Брюксел, съобщава ТАСС.

"Всички членове на международната общност трябва стриктно да се придържат към ембаргото на ООН за доставки на оръжие в Либия". ЕС осъжда намесата на Турция в Либия, призовава страните да спрат ескалацията на насилието и да седнат на масата за преговори.

"Ние призоваваме за незабавно прекратяване на ескалацията на насилието и външната намеса. Ясно е, че когато говоря за външна намеса, имам предвид решението на Турция, което отхвърляме и което предизвиква нашата загриженост", допълва Борел.

Според Борел ЕС призовава за дипломатическо решение на конфликта. "Ние искаме дипломатическо решение, осъзнавайки, че няма военно решение. Продължаващото насилие не решава конфликта, а увеличава страданията на хората", добави ръководителят на дипломацията на ЕС.

Италия иска и САЩ, и Русия да помагат за ситуацията в Либия

Италия иска и САЩ, и Русия да помагат за ситуацията в Либия

Всички страни с влияние в региона за преговори, защото "войната води до още война"

Жозеп Борел заяви, че разговорите са за търсене на прекратяване на огъня в Либия, тъй като международно признатото правителство се бори да отблъсне военно настъпление към столицата Триполи, съобщава "Ройтерс".

Либийската национална армия, водена от Халифа Хафтар напредва и в понеделник превзе централния крайбрежен град Сирт, контролиран от сили верни на Триполи от 2016 г.

Във вторник правителствените сили на Триполи заявиха, че са се оттеглили от Сирт, стратегическа цел поради близостта си до големите терминали за износ на петрол, за да избегнат кръвопролития.

Преговорите на ЕС трябваше да се проведат в Либия, но правителството на Триполи поиска да бъдат отложени, според двама дипломати от ЕС.

Те идват в момент, когато Европа и САЩ са изместени от Турция и Русия, които играят по-голяма роля в конфликта в северноафриканската държава, който е в хаос след падането на Муамар Кадафи.

Турция подкрепя базираното в Триполи правителство на националното споразумение и се стреми да изпрати военни съветници в Либия, докато Русия подкрепя Хафтар, чиито сили държат голяма част от изток и юг на страната, включително и втория град, Бенгази.

ЕС се надяваше да изпрати дипломатическа мисия в Либия, която да обучава либийски служители и да изгради институции в подкрепа на правителството в Триполи, но засега това е оценено като твърде опасно, коментират дипломати.

Френският, италианският, гръцкият и кипърският министри се срещат в Кайро в сряда, за да обсъдят следващите си стъпки, в същия ден турският президент Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин трябва да открият газопровод за природен газ, преминаващ между техните страни през Черно море.

Отделно от Обединеното кралство, Франция и Германия се очаква да обсъдят позицията си по ядреното споразумение с Иран преди среща на всички външни министри на ЕС в петък, заяви говорителят на ЕС.

Силите на Триполи оставят Сирт на Хафтар, за да избегнат кръвопролития

Силите на Триполи оставят Сирт на Хафтар, за да избегнат кръвопролития

"Посрещнаха ни радостни", заяви говорител на Хафтар