Силите на международно признатото правителство на Националното споразумение на Либия, заявиха във вторник, че са се оттеглили от стратегическия крайбрежен град Сирт, за да избегнат кръвопролития, след като армията на Хафтар бързо влезе в него и пое контрола, съобщава "Ройтерс".

Сирт е до важни терминали за износ на нефт, също контролирани от Хафтар, и е стратегически разположен на пътища за доставка между източна, западна и южна Либия.

Напредъкът на Либийската национална армия на Хафтар идва, докато Турция се готви да изпрати военни съветници и експерти в Либия, част от нарастващото международно участие в конфликта на Либия.

Силите на Хафтар превзеха летището и пристанището в Сирт

Силите на Хафтар превзеха летището и пристанището в Сирт

"Армейските сили контролират всички райони около град Сирт"

"Нашите сили взеха решение, след като проучихме ситуацията, да се изтеглят извън Сирт, след което изчакват заповедите", се казва в изявление на Силите за защита на Сирт. "Нашите сили все още запазват пълните си възможности и оттеглянето ни от Сирт не е краят".

Армията на Хафтар съобщи по-рано, че Сирт е превзет бързо и след въздушни удари

Силите за защита на Сирт заявиха, че са се оттеглили "за да избегнат кръвопролитие на цивилни и младежи от силите" в Сирт, добавяйки, че Хафтар е получил помощ от "спящи клетки" в града със 120 000 население.

Много от силите за защита на Сирт са от Мисрата, град на северозапад, който води кампанията срещу "Ислямска държава" и е ключов източник на военна сила за правителството в Триполи. Във вторник военен източник на Хафтар заяви, че силите им са се сблъскали със силите на Мисрата в района на Абу Граин, между Сирт и Мисрата.

Силите за защита на Сирт обвиниха армията на Хафтар в изгаряне на домове и извършване на кражби и грабежи в Сирт, след като в понеделник влизат в града. Силите, верни на Хафтар, отрекоха каквито и да било нарушения.

"Това не са нито нашите действия, нито действията на либийската армия. Напротив, посрещнаха ни радостни", заяви говорител на Хафтар пред "Ройтерс".

Италия иска и САЩ, и Русия да помагат за ситуацията в Либия

Италия иска и САЩ, и Русия да помагат за ситуацията в Либия

Всички страни с влияние в региона за преговори, защото "войната води до още война"