Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Либия, Газан Саламе предупреди Съвета за сигурност, че ситуацията в Либия се влошава, предаде Prensa Latina.

Изказвайки се на заседание на Съвета, върховният представител на ООН предупреди, че има и безскрупулни участници в конфликта, които провалят усилията за мир.

Според ръководителя на мисията на ООН в тази страна ситуацията става неустойчива, либийският народ е бедстващ, няма сигурност и конфликтът ще засегне енергийните доставки в света в дългосрочен план.

Примирието, договорено по-рано този месец, се поддържа само на думи: само през последните два дни четири деца под 12 години бяха убити в резултат на атентата в Триполи, оплака се той.

Турция и Франция се захапаха за Либия

Турция и Франция се захапаха за Либия

Макрон разкритикува турската политика към северноафриканската държава

Освен това, добави той, ставаме свидетели и на интензивни боеве извън столицата.

Саламе изрази дълбока загриженост за военните подкрепления, достигащи до двете страни на конфликта, което може да доведе до голяма нестабилност в целия регион.

Франция е отговорна за дестабилизирането на ситуацията в Либия. Така отговори по-рано Министерството на външните работи на Турция след критика от страна на френския президент Еманюел Макрон.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че вярва, че Обединените арабски емирства - ОАЕ предоставя финансова подкрепа на наемници, които помагат на Халифа Хафтар в Либия.

От 2011 г. насам хаос и конфронтации доминират в Либия, където военната интервенция на НАТО доведе до свалянето и убийството на Муамар Кадафи.

Ердоган: ОАЕ финансира наемници в Либия

Ердоган: ОАЕ финансира наемници в Либия

Абу Даби "доставя оръжия и боеприпаси"

Борбите за власт и действията на милициите и терористичните групи продължават, докато престъпността и трафика на хора и оръжие се увеличават.