Случилото се в Турция преди една година не бе военен преврат, а добре организирана тайна организация от терористичен характер. С тези думи турският посланик Сюлейман Гьокче започна пресконференцията по повод годишнината от опита за неуспешен преврат в Турция.

"Това може да се случи също във вашата страна, затова ви съветвам да бъдете изключително бдителни", предупреди Гьокче.

В Турция арестуваха учени заради връзки с Гюлен

В Турция арестуваха учени заради връзки с Гюлен

Задържани са общо 42-ма души

Посланик Гьокче определи опита за преврат като "пуч, организиран от хунта". По думите му той в никакъв случай не се свеждал до деянията на авантюристи с униформи. "Сега знаем, че Фетуллах Гюлен извърши заговор", посочи турският посланик и допълни, че случилото се в Турция е: "едно отрезвяване за това, на което е способна организацията на Гюлен - ФЕТО".

"Ние сме решени да укрепим своите демократични устои, защото сме убедени, че това е единственият начин да се борим с тероризма във всичките му форми", увери посланик Гьокче.

По думите му ФЕТО, която извършила този "нагъл акт", не е "някаква благовидна организация за образование".

"Гюлен не е мирен ислямистки изследовател, както много хора се опитват да го представят. Аз съм готов да коментираме по-подробно това. Тази организация има последователи - ученици на това лице. Това е една глобална организация с глобални амбиции за власт и господство", обяви посланик Гьокче.
Той визира структурите на организацията не само в училища, но и в неправителствени организации, лобистки организации, банки, бизнес организации, медии.

В изложението си той посочи, че ФЕТО разполага със свои организационни структури в 150 държави по света, включително и в България и изтъкна, че турската държава разполага с доказателства за това. Така организацията на Гюлен разполагала с 300 училища в САЩ, университет в Албания и Румъния.

Той бе категоричен, че членовете на ФЕТО имат идеология, която се развива потайно въз основа на гледната точка на едно лице, с религиозен уклон. "Няма изискване последователите и учениците да са от една и съща религия.

Училищата са разпръснати в целия свят. В някои страни са изключително силни и са в състояние да оказват политически и икономически контрол. Много от момичетата и момчетата, които са завършили тези училища, заемат политически постове, някои от тях - министерски. Има такива в някои страни, където училищната система е твърде слабо развита", коментира Гьокче.

На въпрос, защо Турция все още не е убедила САЩ за екстрадицията на Гюлен от Пенсилвания, където той живее в момента, Гьокче посочи, че отговорът, който получават от американска страна е, че се води разследване. Относно връзката на Гюлен с ПКК, Гьокче заяви, че това се доказва от разпитите на задържаните лица по време на преврата.

Относно връзките между терористичните организации, Гьокче припомни, че Турция е издала ограничителна заповед за достъп на 53 хиляди чуждестранни бойци терористи. По думите му почти всички са граждани на страни от ЕС. Така са били заловени и депортирани близо 6 000 души, сред които и атентаторите от Брюксел, тези които извършиха терористичния акт в метрото в Санкт Петербург, както и терористите от Париж.

Гьокче, коментира, че все още човекът, който е снабдил атентаторът в клуб "Рейна" с оръжие, е свободен гражданин на страна от ЕС. По думите му и в момента той се разхожда свободно, а е член на групировката ДАЕШ.

"Преди година преживяхме една ужасяваща ситуация. Нека да изясня от самото начало, че това не беше военен преврат, а добре организирана тайна организация от терористичен характер, която дълбоко е проникнала в институциите на Турция", посочи посланикът в своето експозе.

"Нашата държава бе атакувана и както много добре знаете това се случва на фона на нашата постоянна борба срещу ПКК и ДАЕШ", коментира още турският посланик у нас.

Относно равносметката за случилото се през тази една година, властите в Турция били провели разследване срещу 169 хиляди души, от тях 50 хиляди са били задържани и арестувани. Образувано е съдебно производство, повдигнати са им обвинения.

Гьокче изтъкна, че останалите лица са били освободени, тъй като се сметнало, че срещу тях няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

Така над 30 хиляди държавни служители са били върнати на работа. Броят на ангажираните с това деяние военни бил 7 600, а броят на полицейските служители, които са били ангажирани - 8 000.

Турският посланик у нас очаква в обозримо бъдеще извънредното положение, обявено преди година, да бъде отменено. Но, според него, е необходимо да първо да се появят необходимите предпоставки за това.

"Турция изживява един труден период. Разбира се, че извънредното положение няма да трае вечно. Преди два дни президентът Ердоган направи изявление по този въпрос. Държавата е обявила извънредно положение не срещу народа си, а срещу самата себе си, за да бъде предпазен народът от крайностите", коментира Гьокче.

Турският дипломат в София принципно възрази срещу появили се новини в българските медии, в които се твърдяло, че турската икономика е в упадък, че в Турция се нарушават основни човешки права.

Във връзка с интервю за албанска телевизия, дадено от президента Ердоган, в което се посочва, че турското правителство давало интелектуално-идеологическа подкрепа за една определена партия в България, посланик Гьокче заяви, че няма такава партия. Той подчерта, че за пореден път му се задава този въпрос и той винаги отговарял по един и същ начин.