От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че командирът на Либийската национална армия ген. Халифа Хафтар е благодарил на руския президент Владимир Путин в изпратено лично до него писмо за усилията на Русия за разрешаване на кризата в Либия.

"Благодаря ви и изразявам пълната си подкрепа за руската инициатива за провеждането на мирни преговори в Москва, които трябва да доведат до мир в Либия. Потвърждавам, че сме готови да приемем вашата покана да посетим Руската федерация, за да продължим започналия диалог. Приемете от нас дълбока признателност и уважение ", се казва в писмото, цитирано от Кремъл.

Помпео: Ще работя твърдо за примирие в Либия

Помпео: Ще работя твърдо за примирие в Либия

Ключова конференция започва в Берлин

По-рано днес дипломатически източник заяви, че Хафтар нямал търпение да подпише споразумение с Файез ал Сарадж, който е ръководител на правителството на националното съгласие, на предстоящата конференция за Либия в Берлин, ако са изпълнени определени условия.

Миналия понеделник Хафтар се срещна с Сарадж в Москва за преговори, като Русия и Турция бяха посредници.

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ще използва всички дипломатически и военни средства за стабилен юг и ще сондира

На следващия ден обаче беше обявено, че генералът е напуснал Москва, без да подпише споразумението за примирие. След неуспешните преговори Германия заяви, че ще бъде домакин на мирна конференция в Берлин в неделя (19 януари).

Освен ръководителите на враждуващите страни в Либия, Германия покани и представители на Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Турция и ОАЕ.

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия