Лидерите на Хаити финализираха споразумение за създаване на Преходен съвет, който да изведе карибската им нация от хаоса, предзвикан от въоръжени банди, но подробностите трябва първо да бъдат одобрени от властите в оставка, потвърди агенция Франс прес, цитирана от Радио "Гласът на Америка".

Членовете на Преходния съвет изпратиха своя план до регионалния карибски орган CARICOM късно в неделя.

Споразумението създава деветчленен съвет - седем членове с право на глас и двама наблюдатели - представляващи политически партии, частния сектор и гражданското общество, който ще проправи пътя за президентски избори до началото на 2026 г.

Неговият мандат "ще приключи на 7 февруари 2026 г.", според споразумението, видяно от Франс прес.

Новите власти на една от най-бедните страни в света заменят премиера в оставка Ариел Анри, който обяви оставката си на 11 март, след като Хаити потъна в безпрецедентно гангстерско насилие.

Очаква се последна стъпка: официалното одобрение и приемане на сделката от отиващото си правителство на Хаити.

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

ООН: Мащабът на нарушаване на човешките права е "безпрецедентен в съвременната история на Хаити"

Първата задача на съвета ще бъде да избере министър-председател, който, в сътрудничество с деветчленния екип, ще формира правителство, натоварено да ръководи страната до провеждането на "демократични, свободни и надеждни избори", се посочва в споразумението.

Никой от членовете на съвета или правителството, което ще бъде съставено, няма да има право да участва в изборите.

Хаити страда от години на политическа нестабилност и гангстерска престъпност и там не са провеждани избори от 2016 г.

Ситуацията се влоши от края на февруари, когато въоръжени банди атакуваха полицейски участъци, затвори и правителствени служби и наложиха затварянето на пристанището и летището в пристъп на насилие срещу премиера Анри.

Тъй като летището в Порт-о-Пренс е затворено, министър-председателят не успя да се върне в страната, откакто пътува до Кения, за да осигури лидерството на Найроби в международна мисия за сигурност в Хаити, организирана от ООН.

Пробивът през уикенда следва преговорите за наследяване на Анри, които бяха забавени поради вътрешни разногласия и правни спорове.

CARICOM сега ще трябва да предаде споразумението - и указ, потвърждаващ влизането му в сила - на отиващото си правителство на Анри, за да потвърди то инвеститурата на новия съвет.

Споразумението обявява създаването на съвет за национална сигурност от хаитянски експерти, които ще наблюдават споразуменията за международна помощ за сигурността, включително относно изпращането на мисията, подкрепена от ООН.

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Десетки са били линчувани от т.нар. бригади за самоотбрана