Повече от 53 хил. души са избягали от столицата на Хаити в рамките на три седмици след разразилото се насилие на бандите, предаде "Ройтерс".

Според ООН между 8 и 27 март хиляди са напуснали столицата Порт о Пренс, след като насилието отново ескалира по време на великденския празник и началото на април.

Фолкер Тюрк, ръководител на ООН по правата на човек, казва, че мащабът на нарушаване на човешките права е "безпрецедентен в съвременната история на Хаити".

Конфликтът блокира и транспортирането на основни стоки и хуманитарна помощ до столицата.

Бандите в Хаити разграбиха контейнер на УНИЦЕФ с ценни помощи за майки и новородени

Бандите в Хаити разграбиха контейнер на УНИЦЕФ с ценни помощи за майки и новородени

Работата на болниците е застрашена

Много от хората, които са напуснали столицата, отиват към южната част на страната, която още се възстановява от опустошителното земетресение през 2021 г., съобщават още от ООН.

Въпреки конфликта само 4% от хаитяните в столицата са казали, че искат да емигрират в съседна държава, като това най-вече се отнася до Доминиканската република, която дели остров Еспаньола с Хаити.

Доминиканската република, от своя страна, засили сигурността по границите си, изключи бежански лагери на своя територия и депортира десетки хиляди обратно през границата.

Припомняме, че банди се стремят за превземат части от столицата, които все още не контролират, като обяви "война" на правителството. Приемът Ариел Хенри подаде оставка на 11 март, който беше блокиран в САЩ.

САЩ евакуират американци от Хаити

САЩ евакуират американци от Хаити

Организират правителствени чартърни полети

Очакваше се той да бъде заместен в рамките на дни с преходен президентски съвет, сформиран от представители на политически партии и групи на гражданското общество, предложени от регионалните лидери в Ямайка.

Три седмици по-късно обаче инсталирането на съвета все още не се е състояло сред фракционни борби, заплахи и оставки.

Поради това над 50 граждански сдружения и членове на армията подписаха декларация в неделя, с която призовават за алтернативен метод на преход, който е заложен в Констируцията - съдия от Върховния съд на Хаити да бъде назначен за временен президент, който след това ще назначи министър-председател, който да състави правителство.

Тази идея не се харесва на противниците и казват, че това е маневра на съюзниците на Хенри, защото съдиите са назначени преди години от него. Много хаитяни смятат Ариел Хенри за корумпиран.

Правителството на Хаити излезе с изявление в понеделник, в което се казва, че неговите лидери работят за мирно прехвърляне на властта към президентския съвет "колкото е възможно по-бързо".

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Десетки са били линчувани от т.нар. бригади за самоотбрана