Доминиканската република обяви, че ще засили мерките за сигурност на северната си граница с Хаити. Това става след инцидент, който тя определи като "провокация". Страната твърди, че група хаитяни са навлезли на доминиканска територията и са попречили на военен патрул, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на правителството на страната Хомеро Фигероа заяви в публикация в Twitter (X), че ситуацията за щастие не е ескалирала, но армията ще увеличи като превантивна мярка броя на войниците и превозните средства, които патрулират района. "Ситуацията изглежда се дължи на неразбиране от страна на хаитянските граждани относно границите, които разделят двете страни", посочи Фигероа и добави, че Доминиканската армия "има пълните правомощия да патрулира в този район".

Хаитянските медии от своя страна съобщиха, че доминикански войници са прекосили границата с Хаити и са насочили оръжия към местните. Говорител на правителството на Хаити не отговори веднага на искане за коментар.

"Правителството на Доминиканската република смята това действие за провокация с цел генериране на конфликт с непредсказуеми последици", обяви Фигероа.

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

Съветът за сигурност на ООН ще изпрати Многонационална мисия за подкрепа на сигурността

През последните месеци Санто Доминго засили граничната си сигурност и депортирането на мигранти на фона на влошаващото се насилие в Хаити, а в средата на септември обяви пълно затваряне на границата поради изграждането на канал от обща река.

Доминиканските власти наскоро построиха гранична стена на територията си, но оставиха ивица земя на запад незастроена, за да могат там да се провеждат патрули. Това доведе до недоразумения относно точната граница между двете страни.

Инцидентът във вторник идва дни след като доминиканският президент Луис Абинадер се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, където обсъдиха ситуацията със сигурността в Хаити.