Няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари, група хакери, използвайки достъпа си до компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система, поставиха снимка на Алексей Навални на уебсайта на затвора. Това се разбра след интервюта с хакерите, екранни снимки и данни, прегледани от CNN.

"Да живее Алексей Навални!" гласи съобщение на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на Навални и съпругата му Юлия на политически митинг.

При зашеметяващо нарушение на сигурността те също изглежда са откраднали база данни, съдържаща информация за стотици хиляди руски затворници и техните роднини и контакти, включително, твърдят хакерите, данни, съхранявани на затворници в арктическата наказателна колония, където Навални почина през февруари 16.

Хакерите, които твърдят, че са смесица от националности, включително руски емигранти и украинци, споделят тези данни, включително телефонни номера и имейл адреси на затворници и техните роднини "с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални ", каза пред CNN хакер, който твърди, че е замесен в пробива.

Освен това хакерите са използвали достъпа си до онлайн магазина на руската затворническа система, където членовете на семейството купуват храна за затворниците, за да променят цените на определени храни - като юфка и говеждо консервирано месо за една рубла, което е приблизително $0,01, според екранни снимки и видеоклипове на покупки от онлайн магазина, публикувани от хакерите.

Обикновено тези стоки струват над $1.

Отнело е поне няколко часа на администратора на онлайн магазина да забележи, че руснаците купуват храна за стотинки, каза пред CNN един от хакерите. Трябвало да минат три дни, преди ИТ персоналът в затворническия магазин да успее напълно да спре предоставените от хакерите отстъпки.

"Гледахме[регистрационните файлове за достъп до онлайн магазина и той просто продължаваше да се превърта все по-бързо и по-бързо с все повече и повече клиенти, които правят покупки", каза хакерът в онлайн чат, докато предоставя данни на CNN, потвърждаващи, че са участвали в хакерската атака.

Хакерите твърдят, че базата данни съдържа информация за около 800 000 затворници и техните роднини и контакти. Преглед на данните от CNN откри някои дублиращи се записи в базата данни, но тя все още съдържа информация за стотици хиляди хора. CNN успя да сравни имена на множество затворници в екранни снимки, споделени от хакерите, с хора, които според публичните регистри в момента са в руски затвор.

Онлайн затворническият магазин, който хакерите изглежда са пробили, е собственост на руската държава и официално известен като JSC Kaluzhskoe, според руските бизнес записи, прегледани от CNN. JSC Kaluzhskoe обслужва 34 региона на Русия.

CNN поиска коментар от JSC Kaluzhskoe, Федералната пенитенциарна служба на Русия (известна като FSIN) и отделните администратори на уебсайтове, които хакерите твърдят, че са надхитрили.

На 19 февруари, ден след като хакерите обезобразиха уебсайта и го замениха със снимката на Навални, JSC Kaluzhskoe публикува в руската социална медийна платформа VK, че е претърпял "техническа повреда", която доведе до "цените на храните и стоките от първа необходимост" да бъдат "отразени неправилно".

Хакерската група изпрати бележки до администраторите на онлайн затворническия магазин, предупреждавайки ги да не премахват съобщенията в полза на Навални от уебсайта. Когато уеб администраторите отказаха, хакерите отмъстиха, като унищожиха един от компютърните сървъри на администраторите, твърди хакерът.

Политически мотивирано хакерство или "хактивизъм" се разпространи в повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. В дните след нахлуването един украинец  си отмъсти  , като изнесе множество вътрешни данни от руска банда за рансъмуер, показващи предполагаемите връзки на групата с руското разузнаване.

Проукраински хакери от различни направления се присъединиха към битката, поемайки отговорност за атаки срещу руски интернет доставчици, и уебсайтове, които излъчваха високопоставена реч на Путин миналата година.

САЩ и Великобритания обвиниха Китай в  глобална шпионска кампания

САЩ и Великобритания обвиниха Китай в глобална шпионска кампания

Хакерската дейност е довела до потвърдено или потенциално компрометиране на сигурността на милиони хора по света