Брюксел започна разследване на хакерската атака срещу дипломатическата комуникационна мрежа на ЕС, след като бяха публикувани хиляди съобщения, включително описания на Доналд Тръмп като "хулиган", а Крим като "гореща зона", където може да има ядрени оръжия, съобщава "Гардиън".

Сред публикуваните данни е предупреждение от 8 февруари, че Крим е превърнат в "гореща зона, където може да са били разгърнати ядрени бойни глави".

Секретариатът на ЕС заяви в отговор на първия репортаж в "Ню Йорк Таймс", че е "наясно с твърденията за потенциално изтичане на чувствителна информация" и "активно разследва въпроса".

Голяма част от съдържанието на съобщенията просто потвърждава публично заявените притеснения в Брюксел за администрацията на "Тръмп" и упадъка на световния ред, основан на правила.

Друго съобщение описва дискусия, проведена на 16 юли между европейски официални лица и Си Дзинпин, цитира китайския президент който сравнява "тормоза" на Тръмп към неговото правителство в търговията като "без правила и футболен мач в свободен стил".

Съобщение от март цитира официални представители на ЕС, говорещи за "усилия за изпращане на съобщения", за да смекчат "отрицателното отношение към ЕС (на администрацията на Тръмп) в началото, което създаде много несигурност".

Каролин Вичини, заместник-началник на мисията на ЕС във Вашингтон, предлага дипломати от държавите-членки да продължат да описват САЩ като "най-важен партньор", препоръчва се да се прескача Тръмп и директно да се общува с Конгреса.

Във връзка с проникването в мрежите на ООН през 2016 г., когато Северна Корея тества ракети, хакерите се позовават на сведения за поверителни срещи на генералния секретар на ООН, Антонио Гутериш, с лидери в Югоизточна Азия.

Дипломати от ЕС са хакнати от Китай, предупреждават експерти от САЩ
Обновена

Дипломати от ЕС са хакнати от Китай, предупреждават експерти от САЩ

Дипломатическата комуникация е следена с години