Хакери успешно са следили дипломатическите комуникации на Европейския съюз в продължение на няколко години, съобщава The New York Times.

Прихванати са хиляди съобщения, в които дипломати обсъждат редица теми от американския президент Тръмп до световната търговия. Пробивът е открит от кибер-охранителната фирма Area1.

Европейските официални лица твърдят, че информация, отбелязана като поверителна или тайна, не е засегната от тригодишния хак.

Използваните от хакерите методи са подобни на тези, използвани преди това от китайската армия. "След повече от десет години опит в борбата с китайските кибер-операции ... няма съмнение, че тази кампания е свързана с китайското правителство", обяснява експерт.

Засегнатите комуникации, известни като "дипломатически кабели", разкриват съобщения, в които дипломати описват срещата от юли между Тръмп и руския му колега Владимир Путин като "успешна (поне за Путин)".

 

Си Дзинпин обясни, че никой не може да диктува на Китай

Си Дзинпин обясни, че никой не може да диктува на Китай

Последните 40 години са "квантов скок за социализма с китайски характер"

Друго съобщение дава подробности за частна среща между китайския президент Си Дзинпин и европейски официални представители, която се състоя по-рано тази година. Цитира се Дзинпин, който коментира, че Китай "няма да се поддаде на тормоз" от Вашингтон "дори ако търговска война навреди на всички".

Тези негови коментари са подобни на вчерашната му реч в която той заяви, че "никой не е в състояние да диктува на китайския народ какво трябва или не трябва да се прави".

Редица други институции, включително ООН, също са засегнати и са предупредени.

В същото време, Reuters съобщава, че Федералното бюро за сигурност на информацията в Германия предупреждава няколко германски фирми, чиито имена са споменати от САЩ като предполагаеми жертви на хакерски атаки.

Налице е засилена дейност от Китай срещу германските компании. "Строителство, изследването и материалите на инженерни фирми и някои големи търговски предприятия са фокус за хакерите", съобщава вестник Sueddeutsche, без да цитира източниците си.

Германската индустрия притеснена, че Китай преоформя глобалния ред

Германската индустрия притеснена, че Китай преоформя глобалния ред

Искат дипломатическа офанзива от ЕС към Източна Европа, Азия и Африка