Палестинската ислямистка радикална групировка "Хамас" приветства нападението, извършено от палестинец срещу трима израелци по-рано днес на Западния бряг, определяйки го като "героично" и "естествен отговор на престъпленията на израелската окупация".

Двама израелци - мъж и жена, бяха убити, а трети - не много тежко ранен, при нападението в промишлената зона Баркан в северната част на Западния бряг, което израелските въоръжени сили определиха като терористичен акт.

Палестинец простреля трима израелци на Западния бряг, двама починаха

Палестинец простреля трима израелци на Западния бряг, двама починаха

Израел го обяви за сериозна терористична атака

"Движението "Хамас" и палестинският народ приветстват героичната операция близо до селището Ариел", подчертават от радикалната палестинска групировка, допълвайки: "Аплодираме тази героична операция и потвърждаваме, че тя идва като естествен отговор на престъпленията на израелската окупация за сметка на палестинския народ."

Друга радикална палестинска групировка - "Ислямски джихад", също приветства нападението.

"Приветстваме тази мъченическа операция и потвърждаваме, че израелските селища (на Западния бряг) са легитимна цел за бойците и революционерите на съпротивата", се посочва в изявление на "Ислямски джихад" и се добавя: "Призоваваме нашият горд народ в Йерусалим, Западният бряг и другаде да се изправи срещу тероризма, докато Западният бряг не бъде освободен от (израелски) селища и заселници."

Предполагаемият нападател е палестинец в началото на 20-те си години от село Шуейха, близо до Тулкарем, според източници от израелските служби.

Силите за сигурност предприеха издирване на стрелеца, който избяга от мястото на нападението.

Израелските военни уточниха, че нападателят не е известно да членува в терористични групировки. Стрелецът, чиято самоличност не се разкрива, е публикувал в профила си във "Фейсбук" по-рано през деня, че "чака Аллах".