Високопоставен представител на "Хамас" заяви в четвъртък, че само прекратяването на огъня може да осигури "достатъчно време и безопасност" за локализиране на израелски заложници, държани в Ивицата Газа, и установяване на съдбата им, съобщава АФП.

От неделя в Кайро се водят преговори за прекратяване на огъня, но досега няма пробив по предложението, представено от посредниците на САЩ, Катар и Египет.

"Част от преговорите е да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, за да имаме достатъчно време и безопасност за събиране на окончателни и по-точни данни за заловените израелци", каза в изявление официалният представител на "Хамас" Басем Наим.

Това е така, "защото те се държат на различни места от различни групи, някои от тях са под развалините, убити с наши хора, и ние преговаряме да получим тежко оборудване за тази цел", каза членът на политическото бюро на "Хамас".

Байдън призова Египет и Катар да окажат натиск върху Хамас да освободи заложниците

Байдън призова Египет и Катар да окажат натиск върху Хамас да освободи заложниците

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще пътува до Кайро този уикенд

"Хамас" призна в началото на миналия месец, че не знае кои от 129-те заложници, които все още са в плен в Газа, са все още живи.

Наим добави, че съдбата на заложниците, макар и от първостепенно значение за израелската страна, е само една от темите на преговорите в Кайро.

"Това са преговори за прекратяване на огъня, а не преговори за сделка за затворници, сделката за затворниците е една от точките, които трябва да бъдат договорени", каза той.

Друг високопоставен служител на "Хамас", Тахер ал-Нуну, каза, че "това, което ни беше предложено в последния кръг от преговори относно прекратяването на огъня досега, не отговаря на нашите искания".

"Хамас" не може да освободи 40 израелски заложници, условие в преговорите за примирие

"Хамас" не може да освободи 40 израелски заложници, условие в преговорите за примирие

Признанието повдига въпроси колко от останалите заложници, отвлечени на 7 октомври, са живи и кой ги държи

Той посочи израелските искания за "временно прекратяване на огъня и задържане на силите им в ивицата Газа" като спорни точки.

Посредниците са съставили рамка за сделка, която ще включва шестседмично спиране на боевете и размяната на около 40 заложници срещу стотици палестински затворници.

Примирието също ще доведе до увеличаване на доставките на помощ за Газа и много разселени палестинци, завръщащи се в това, което е останало от домовете им.

Войната в Газа избухна, след като "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, което доведе до смъртта на 1170 души, повечето от които цивилни, според израелски официални данни.

Ответната офанзива на Израел срещу "Хамас" е убила 33 545 души в Газа, повечето от които жени и деца, според здравното министерство на територията, управлявана от групировката.

И Израел, и "Хамас" отричат да има напредък в преговорите за Газа

И Израел, и "Хамас" отричат да има напредък в преговорите за Газа

Дистанцията между страните остава голяма

Убийството на роднините на лидера Исмаил Хания вероятно ще усложни преговорите, целящи да постигнат прекратяване на боевете в Газа в замяна на връщането на 133-те израелски заложници, за които се смята, че все още се държат в обсадения анклав.

Хания заяви, че "Хамас" има "ясни и конкретни" искания, за да се съгласи на примирие.

"Врагът греши, ако мисли, че атаката срещу синовете ми в кулминационния момент на преговорите и преди движението да изпрати своя отговор, ще накара "Хамас" да промени позицията си", подчерта той.

"Хамас" настоява за прекратяване на израелската офанзива, изтегляне на израелските сили и разрешение на разселените палестинци в Газа да се върнат по домовете си.

На свой ред Израел иска да осигури връщането на заложниците, но подчертава, че няма да сложи край на войната, докато групировката "Хамас" не бъде унищожена като военна сила. Тел Авив все още възнамерява да атакува град Рафах в южната част на анклава, където повече от един милион цивилни са намерили убежище.

Израелските сили убиха трима синове на Хания при въздушен удар в Газа, без да са се консултирали с висши командири или политически лидери, включително премиера Бенямин Нетаняху. 

Нито Нетаняху, нито министърът на отбраната Йоав Галант са били уведомени предварително за удара, който е координиран от израелската армия и разузнавателната служба "Шин Бет".

Отбелязва се, че Амир, Мохамад и Хазем Хания са били набелязани като бойци, а не защото са синове на политическия лидер на "Хамас".