Ислямската групировка Хамас няма да се оттегли от преговорите с Израел за прекратяване на огъня в Газа след смъртоносните израелски атаки през последните дни и опита Израел да ликвидира военния командир на Хамас Мохамед Дейф. Това потвърди представител на групировката, предаде "Ройтерс".

В свое изявление Иззат Ел-Решик, член на политическия офис на Хамас, обвини израелският премиер Бенямин Нетаняху че се опитва да провали усилията на арабските посредници и Съединените щати за постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

По думите на Решик ескалацията на атаките от Нетаняху и неговото правителство има за цел да осуети усилията за прекратяване на конфликта.

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

За първи път Израел допуска оттегляне от границата с Египет

Според двама египетски източника преговорите за прекратяване на огъня, които се провеждат в Доха и Кайро, са спрени след три дни на интензивни преговори.

Припомяняме, че последната вчера Израел атакува бежанския лагер Хан Юнис, като целта на нападението е била военният командир на Хамас Мохамед Дейф, като няма информация дали Дейф е успял да избегне опита за убийство, който е седмия такъв. 

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че най-малко 90 души са загинали, а 300 са били ранени при удара по Хан Юнис. Хамас заяви, че твърденията, че Дейф е бил мишена, са "фалшиви новини".

По-рано днес палестинският президент Махмуд Абас обвини "Хамас" за продължаващата война в Газа и хвърли вината и върху Израел и САЩ за нападението над Хан Юнис, при което загинаха десетки.

Махмуд Абас обвини "Хамас" за продължаващата война в Газа

Махмуд Абас обвини "Хамас" за продължаващата война в Газа

Според "Хамас" палестинският президент е заел страната на Израел