Палестинската групировка "Хамас" е получила проектопредложение от преговорите в Париж за примирие в Газа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен източник, запознат с въпроса.

То включва 40-дневна пауза при всички военни операции и размяна на палестински затворници за израелски заложници в съотношение 10 към 1.

Съгласно предложеното прекратяване на огъня болниците и пекарните в Газа ще бъдат възстановени, 500 камиона с хуманитарна помощ ще влизат в ивицата всеки ден и ще бъдат доставени хиляди палатки и каравани за настаняване на разселените, поясни източникът.

Хамас очаква ново предложение за примирие от Израел

Хамас очаква ново предложение за примирие от Израел

Абас Камел ще се отправи в петък към Париж за преговори с израелците

В проекта се посочва и че "Хамас" ще освободи 40 израелски заложници - жени, деца под 19-годишна възраст, възрастни над 50 години и болни, а Израел ще освободи около 400 палестински затворници и няма да ги арестуват отново.

Преговорите за примирие в Газа са най-сериозният тласък от седмици за спиране на боевете в опустошения палестински анклав и за освобождаването на израелски и чуждестранни заложници.

Посредниците засилиха усилията си за постигане на прекратяване на огъня в Газа с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в южния край на анклава, където са потърсили последно убежище над един милион разселени палестинци.

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Обмисля се вариант за освобождаването на 40 израелски заложници, 200-300 палестински затворници

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне вечерта на 10 март и да приключи вечерта на 9 април.

Той отбеляза, че Израел се е ангажирал да направи всичко възможно, за да евакуира палестинците от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".

След като палестинската групировка уби 1200 души и взе 253 заложници при атаката на 7 октомври, Израел започна сухопътна офанзива срещу Газа. По данни на здравните власти в анклава до момента близо са загинали 30 000 души.