Хамас обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник, че е възпрепятствал прекратяването на огъня в Газа, като е добавил нови условия и изисквания към предложението за примирие, подкрепяно от САЩ, след последните преговори, проведени чрез посредници, предава Ройтерс.

Палестинската ислямистка групировка заяви, че е получила последния отговор от Израел след разговори в Рим с участието на Израел, Съединените щати, Египет и Катар.

Офисът на Нетаняху отказа да коментира последното обвинение на Хамас. Израел твърди, че Хамас пречи на сделката.

"От това, което предадоха посредниците, става ясно, че Нетаняху се е върнал към стратегията си на отлагане, укриване и избягване на постигането на споразумение чрез поставяне на нови условия и изисквания", се казва в изявление на Хамас от понеделник.

Ислямистката фракция обвини Нетаняху, че се е оттеглил от предложение, представено по-рано от посредници, което според нея вече е било основано на "израелски документ".

Вашингтон, който подпомага преговорите, многократно е казвал, че сделката е близо; последните разговори са около предложение, което президентът Джо Байдън разкри през май.

Хамас иска споразумение за прекратяване на огъня, за да сложи край на войната в Газа, докато Нетаняху казва, че конфликтът ще спре само след като Хамас бъде победен. Има и разногласия относно това как ще бъде реализирана сделката.

Посредниците Катар и Египет, подкрепяни от САЩ, многократно заявяваха, че вратите за продължаване на преговорите остават отворени, като и Израел, и Хамас изразиха готовност да ги продължат.

Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия

Израел усложнява преговорите за примирие с нови условия

Искат механизъм за проверка на цивилното население, завръщащо се в северната част на Газа