Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, в четвъртък се призна за виновен по всички девет обвинения за неплащане на данъци, съобщава "Ройтерс".

Този изненадващ ход му дава възможност да избегне процес седмици преди президентските избори в САЩ. Американците ще избират на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис, демократ, и бившия президент републиканец Доналд Тръмп. Джо Байдън се отказа от кандидатурата си за преизбиране през юли под натиска на своите колеги демократи. Преди това той бе категоричен, че ако бъде преизбран, няма да помилва сина си. 

Байдън беше изправен пред федералния съд в Лос Анджелис по криминални обвинения за неплащане на 1,4 милиона долара данъци.

Съдия Марк Скарси каза на Байдън, че го очакват до 17 години затвор и до 450 000 долара санкции. Той насрочи присъдата за 16 декември.

Обвиняемите, които се признават за виновни по наказателни дела, обикновено подписват споразумение с прокурорите предварително, надявайки се да получат по-ниска присъда в замяна на избягване на съдебен процес. Изглежда, че случаят не е такъв.

Хънтър Байдън подаде и оттегли иск за нов федерален процес след присъдата му

Хънтър Байдън подаде и оттегли иск за нов федерален процес след присъдата му

Адвокатите на Хънтър Байдън твърдят, че съдът не е компетентен

По-рано през деня Байдън предложи да се признае за виновен по обвиненията, но да избегне признаването на неправомерни действия. Това е необичайна правна маневра, срещу която прокурорите се противопоставиха.

Според обвиненията, Хънтър Байдън е обвинен в неплащане на данъци между 2016 и 2019 г., като в същия период е харчил огромни суми "за наркотици, проститутки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични коли, дрехи, и други вещи от личен характер", се казва в обвинителния акт.

Процесът може също да хвърли светлина върху работата му с украинската компания за природен газ Burisma и други бизнес сделки, докато баща му е заемал поста вицепрезидент. Републиканските врагове на президента отдавна обвиняват в корупция.

Хънтър Байдън отрече каквито и да било неправомерни бизнес отношения и водените от републиканците разследвания в Конгреса не са замесили пряко баща му в каквото и да е нарушение.

Хънтър Байдън осъден за закупуване на оръжие под влиянието на наркотици

Хънтър Байдън осъден за закупуване на оръжие под влиянието на наркотици

Джо Байдън каза миналата седмица, че няма да помилва сина си, ако бъде осъден

Той обжалва осъдителна присъда по отделно дело в Делауеър за незаконно закупуване на оръжие, докато е използвал наркотици.

Тази присъда означава, че той може да получи по-строга присъда за данъчното дело, ако бъде признат за виновен.