Синът на президента на САЩ Джо Байдън - Хънтър Байдън, пледира невинен пред федерален съд в четвъртък по девет обвинения, свързани с данъци. Това обобщи АФП.

По време на изслушването, което се проведе в Лос Анджелис, Хънтър Байдън беше изправен пред окръжния съдия Марк К. Скарси, назначен от бившия президент Доналд Тръмп.

Обвиненията следват обвинителния акт в Централния окръг на Калифорния от преди повече от месец, в който той е обвинен в неплащане на данъци от 2016 г. до октомври 2020 г.

Прокурорите твърдят, че средствата са били изразходвани за лукс и лични нужди, включително за наркотици и ескорт.

Това правно развитие последва неочакваната му поява на изслушване в Камарата на представителите, където републиканците препоръчаха да го задържат за неуважение към Конгреса заради неподчинение на призовка.

През юли 2023 г., синът на президента се призна за виновен по други обвинения - за данъчни престъпления.

Хънтър Байдън се появи изненадващо на изслушването на Камарата на представителите

Хънтър Байдън се появи изненадващо на изслушването на Камарата на представителите

То се състоя съгласно резолюция, която го афишира за неуважение към Конгреса

Скандалите около Хънтър Байдън бяха използвани от републиканците за импийчмънт на баща му въз основа на необосновани обвинения в корупция. Правните му проблеми са много, свързани с престъпления за данъчното облагане и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Мнозинството избиратели в САЩ считат, че разследването за импийчмънт срещу президента Джо Байдън се използва, за да бъде подведен под отговорност по закон, а не като несправедлива политическа атака. Това показаха резултатите от скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от ABC News и Washington Post.

Тогава бившият президент Доналд Тръмп заяви, че твърденията за участие на Хънтър Байдън в незаконни сделки с украинска компания са "най-големият скандал в историята на САЩ, а може би и в света".