Бизнесменът Хънтър Байдън, който е и син на президента на САЩ Джо Байдън, се появи изненадващо на изслушване в Комитета за надзор на Камарата на представителите. То беше насрочено за днес съгласно резолюция, която го обвинява в неуважение към Конгреса, съобщава Reuters.

Изслушването се състоя във федералния окръжен съд в Лос Анджелис, щата Калифорния. То е по дело за укриване на $1,4 долара. Обвиненията обхващат девет пункта, включително неплащане на данъци; и фалшива или измамна данъчна декларация.

53-годишният Хънтър влезе в залата, в която се провеждаше изслушването, без да говори с репортери. Той седеше тихо до адвоката си, уточняват от Reuters.

Припомняме, че в средата на декември резолюцията, която е част от процеса за импийчмънт на държавния глава на САЩ, беше подкрепена от 221 конгресмени, а 212 гласуваха против нея.

Припомняме, че през 2018 г. Хънтър Байдън бе обвинен в лъжа при закупуване на пистолет през 2018 г., който е държал около 11 дни. Тогава е бил зависим от наркотици, но е излъгал за това при попълването на необходимите документи. През октомври, той се обяви за невинен по това дело.

През юли 2023 г., той се призна за виновен по други обвинения - за данъчни престъпления.

Скандалите около Хънтър Байдън бяха използвани от републиканците за импийчмънт на баща му въз основа на необосновани обвинения в корупция. Правните му проблеми са много, свързани с престъпления за данъчното облагане и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Мнозинството избиратели в САЩ считат, че разследването за импийчмънт срещу президента Джо Байдън се използва, за да бъде подведен под отговорност по закон, а не като несправедлива политическа атака. Това показаха резултатите от скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от ABC News и Washington Post.

Тогава бившият президент Доналд Тръмп заяви, че твърденията за участие на Хънтър Байдън в незаконни сделки с украинска компания са "най-големият скандал в историята на САЩ, а може би и в света".

Хънтър Байдън се явява пред съда на 11 януари

Хънтър Байдън се явява пред съда на 11 януари

По делото за укриване на данъци за 1,4 милиона долара