Бизнесменът Хънтър Байдън, синът на президента на САЩ Джо Байдън, ще се яви на 11 януари 2024 г. във федералния окръжен съд в Лос Анджелис, щата Калифорния, по делото за укриване на данъци за 1,4 милиона долара, съобщава "Блумбърг".

Очаква се да пледира "невинен" по последните федерални обвинения, като неговият правен екип се аргументира в полза на предишна сделка, сключена с прокурорите относно данъчни обвинения и обвинение за оръжие, което по-късно се разпадна в съда.

Миналата седмица адвокатите на Хънтър Байдън подадоха четири отделни молби за отхвърляне на обвиненията за оръжие, повдигнати от специалния прокурор Дейвид Уайс.

Байдън също е изправен пред призиви от републиканците в Камарата на представителите да свидетелства при закрити врати за миналите си чуждестранни бизнес сделки. В същия ден, в който Байдън трябваше да даде показания, той проведе пресконференция на Капитолийския хълм, където отново отхвърли обвиненията в корупция и обвини републиканците, че са използвали миналото му пристрастяване и финансови грешки, за да атакуват баща му. Вместо това Хънтър Байдън настоява за публично изслушване.

Хънтър Байдън обвинен и за укриване на данъци

Хънтър Байдън обвинен и за укриване на данъци

След делото за незаконно оръжие

Припомняме, че това е второто наказателно дело, което специалният прокурор Дейвид Уайс заведе срещу бизнесмена.

Обвиненията обхващат девет пункта, включително неплащане на данъци; и фалшива или измамна данъчна декларация.

Случаят беше близо до разрешаване през юли, когато споразумението за признаване на вината се провали. Новото данъчно дело произтича от доходоносните задгранични бизнес сделки на Хънтър, които са в центъра и на разследването на републиканците за импийчмънт на Джо Байдън.

Конгресът плаши Джо Байдън с импийчмънт

Конгресът плаши Джо Байдън с импийчмънт

В САЩ започна кампанията за президентските избори

През октомври, той се обяви за невинен по федералните обвинения за незаконно притежание на оръжие.

Той бе обвинен в лъжа при закупуване на пистолет през 2018 г., който е държал около 11 дни. Тогава е бил зависим от наркотици, но е излъгал за това при попълването на необходимите документи.

Може да получи до 25 години затвор, ако бъде признат за виновен в евентуален съдебен процес през 2024 г.

В края на септември той обяви, че ще съди Руди Джулиани и неговия адвокат за хакерска атака с цел кражба на личната му информация. Той твърди, че двамата са отделили години, за да извършат атаките срещу него.

Тръмп подкрепя импийчмънт срещу Байдън

Тръмп подкрепя импийчмънт срещу Байдън

След като републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти предложи процеса

Това се случва, докато президентът води кампания за втори мандат в Белия дом.