Членовете на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ подкрепиха резолюция за продължаване на разследването на президента Джо Байдън като част от процеса на импийчмънт, уточни АП.

Резолюцията беше подкрепена от 221 конгресмени, а 212 гласуваха против нея.

По-рано председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че приемането на резолюцията е "необходимо и целесъобразно".

През декември той уточни, че това гласуване не е за импийчмънт, а за продължаване на разследването като част от процеса на импийчмънт. Той обясни, че подобни действия са необходими, тъй като Белият дом отказва да предостави исканата от конгресмените информация за Байдън. Смята се, че след гласуването ще бъде по-лесно да се търсят необходимите данни за президента от администрацията на САЩ.

Американските медии отбелязват, че се очаква Камарата на представителите да излезе в коледна ваканция от 15 декември до 9 януари, така че въпросът с разследването на импийчмънта трябваше да бъде решен преди това.

Заплаха от импийчмънт надвисва над Джо Байдън

Заплаха от импийчмънт надвисва над Джо Байдън

Обвинения за корупция за държавния глава

Предишният председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти през септември м.г. възложи на комисиите да започнат разследване, което може да доведе до обявяване на импийчмънт срещу Байдън, но отказа да насрочи официално гласуване по въпроса.

Разследването засяга, наред с други неща, финансовата дейност на семейство Байдън, включително плащанията, които синът на началника на канцеларията на Белия дом Хънтър Байдън е получил от "Буризма" - украинска енергийна компания, замесена в първия импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп.

Започва изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

Започва изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

Шансовете за отстраняването му са много малки

Коментирайки резултатите от гласуването в социалната мрежа X, Джонсън подчерта, че Камарата на представителите е предприела важна стъпка, като официално е започнала разследване за импийчмънт.

Председателят на Конгреса отбеляза, че "президентът и Белият дом многократно са подвеждали обществеността, измествали са фокуса и са възпрепятствали нашето разследване".

"Приемаме тази отговорност сериозно и няма да предрешаваме изхода от разследването. Но доказателствата не могат да бъдат пренебрегвани. Видяхме свидетелски показания и банкови документи, които показват, че милиони долари са постъпвали в семейство Байдън от чуждестранни противници (...). Ще продължим да следим фактите, независимо от това докъде водят. Американският народ заслужава отговори. Това разследване за импийчмънт ще ни помогне да ги намерим", писа Джонсън.

Тръмп подкрепя импийчмънт срещу Байдън

Тръмп подкрепя импийчмънт срещу Байдън

След като републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти предложи процеса

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини републиканците в Камарата на представителите, които приеха резолюция за продължаване на разследването срещу него, че не желаят да се занимават с "реални проблеми".

"Събуждам се всеки ден, фокусиран върху проблемите, пред които е изправен американският народ. Реални проблеми, които засягат техния живот и силата и сигурността на нашата страна и света. За съжаление републиканците от Камарата на представителите не се присъединяват към мен", заяви Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

"Вместо да направят каквото и да било, за да помогнат за подобряване на живота на американците, те са съсредоточени върху това да ме атакуват с лъжи", отбеляза той.

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Белият дом заяви, че няма основание за разследване и Байдън се подигра на републиканците

Американският лидер подчерта, че вместо да се занимават с неотложни въпроси като помощта за Украйна, Израел и ситуацията по южната граница, членовете на Републиканската партия "предпочитат да губят време за безпочвени политически трикове, които дори републиканците в Конгреса признават, че не са подкрепени с факти".

"Американският народ заслужава нещо по-добро. Знам върху какво бих останал фокусиран. Бих поканил републиканците в Конгреса да се присъединят към мен", заключи Байдън.