Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай заяви, че приоритетите на държавата му са свързани с прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС и няма нужда от създаването на балкански "Mини Шенген", предаде БНТ.

В коментар за днешната среща в Тирана между премиерите на Албания и Северна Македония - Еди Рама и Зоран Заев, и на президентите на Сърбия и Черна гора - Александър Вучич и Мило Джуканович, Харадинай заяви, че Косово е заинтересовано от "Шенген със столица Брюксел", а не от "мини Шенген" с център Сърбия.

"Всички държави от Западните Балкани имаме договори с ЕС. Косово е подписало Споразумението за стабилизиране и асоцииране и трябва да се фокусира върху него", подчерта Харадинай.

Западните Балкани обсъдиха конкретни мерки за „Малък Шенген”

Западните Балкани обсъдиха конкретни мерки за „Малък Шенген”

Така наречената инициатива "Малък Шенген" проведе трета среща за последните три месеца

Той подчерта, че Косово е евроатлантическа държава и това е нейната перспектива.

Според него, единствената цел на инициативата за създаване на зона за свободно движение на капитали, стоки и услуги между страните от региона е премахването на 100-процентните мита, които Прищина въведе за вноса на сръбски стоки в края на 2018 г.

"Затова напрежението, което се наблюдава през последните дни (от страна на Рама и Вучич) е причинено от това, че плановете им пропадат", твърди Харадинай.

Мини-Шенген, иницииран от Сърбия, буди скептицизъм

Мини-Шенген, иницииран от Сърбия, буди скептицизъм

Тъй като Белград подписа споразумение с Евразийския съюз…

Той заяви, че докато Сърбия продължава да не признава косовската държава и да отрича престъпленията срещу албанското население по време на последната война, Косово няма да участва в инициативи, подобни на "мини Шенген".

Във връзка с изявление на Рама, че Косово остана без визова либерализация, защото Харадинай не уважи искането на Еманюел Макрон за временно премахване на митата за Сърбия и Босна и Херцеговина, косовският премиер заяви, че Рама може да покаже, че мисли доброто на гражданите на Косово, като премахне пътната такса за Пътя на нацията (магистралата, свързваща Албания с Косово - бел. ред.).

"Тогава може да му повярваме и за други неща", подчерта Харадинай.

Косово отхвърли покана на Албания да се присъедини към „Малкия Шенген”

Косово отхвърли покана на Албания да се присъедини към „Малкия Шенген”

Тачи подчерта, че не може да се присъединят към инициативата заради политиките на Сърбия