Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли поканата на албанския премиер Еди Рама да се присъедини към балканска версия на Шенгенската зона, инициирана от Албания, Северна Македония и Сърбия, информира GazetaExpress.

Тачи подчерта, че не може да се присъединят към инициативата заради политиките на Сърбия срещу държавата Косово.

Мини-Шенген, иницииран от Сърбия, буди скептицизъм

Мини-Шенген, иницииран от Сърбия, буди скептицизъм

Тъй като Белград подписа споразумение с Евразийския съюз…

Премиерите на Албания и Северна Македония, Еди Рама и Зоран Заев, и сръбският президент Александър Вучич ще се срещнат този уикенд в Тирана в опит да оформят инициативата за създаване на "Малък Шенген" на Балканите за свободна търговия и свободно движение на хора. Но Косово е против.

Тачи написа във "Фейсбук", че е отхвърлил покана на албанския премиер Рама. Президентът отбеляза обаче, че подкрепата и сътрудничеството между Прищина и Тирана е естествено и вечно.

За съжаление пречките идват от Сърбия, която с всички средства продължава да подкопава нашите усилия за изграждане на нашата държава, пише Тачи и подчерта, че докато Сърбия продължава да отрича извършените престъпления в Косово, подобни инициативи изглеждат "напълно безполезни".

Сърбия успокоява: Малкият Шенген не е нова Югославия

Сърбия успокоява: Малкият Шенген не е нова Югославия

"Опитахме всичко - от омраза и национализъм, до войни; все още не сме опитвали да сме нормални и прагматични"

Сърбия и Босна и Херцеговина не признават Косово. Това означава, че двете държави не искат добросъседски отношения и сътрудничество с Косово. Следователно докато няма взаимно признание с тези държави, не може да има напредък що се отнася до регионалното сътрудничество. Преди всичко Косово търси членство в НАТО и ЕС, стремежите й не са да стане част от експериментални регионални инициативи, които са в резултат на неспособността на ЕС да отвори вратата за членство на държавите от Западните Балкани, обясни Тачи.

Косово бойкотира също и две срещи между Сърбия и Северна Македония.

Северна Македония, Албания и Сърбия все по-близо до „малък Шенген”

Северна Македония, Албания и Сърбия все по-близо до „малък Шенген”

Тримата регионални лидери одобриха декларация за сътрудничество