Хърватските депутати гласуваха в петък "за" ново правителство, което бележи завой надясно в друга страна от Европейския съюз (ЕС) преди парламентарните избори в 27-членния блок следващия месец, съобщава АП.

Въпреки че все още се доминира от консервативния Хърватски демократичен съюз или ХДС, новото хърватско правителство вече включва и твърдо дясното "Отечествено движение", сравнително нова партия, която се очерта като водеща след неубедителни парламентарни избори през април.

Новият кабинет на премиера Андрей Пленкович, който започна третия си пореден мандат на поста, беше одобрен със 79-61 гласа в 151-членното събрание.

ХДС спечели най-много гласове на изборите на 17 април, но не достатъчно, за да управлява сам. Сравнително слабо мнозинство за новото коалиционно правителство може да постави началото на период на политическа нестабилност след дългогодишната доминация на ХДС.

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

В речта си Пленкович каза, че новото му правителство ще се фокусира върху по-нататъшния икономически растеж и модернизацията, като каза, че досега "гражданите са признали нашите усилия".

Икономиката на Хърватия беше сред най-слабите в ЕС, когато се присъедини към блока през 2013 г., но оттогава успя да се присъедини към единния валутен пазар миналата година. Страната с население от 3,8 милиона души разчита в голяма степен на приходи от туризъм по зашеметяващото крайбрежие на Адриатическо море.

За първи път от години правителството на Хърватия не включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство в Хърватия, след като Движението за родина, известно като ДП, възрази срещу тяхното участие. Това породи опасения, че трудно постигнатият етнически баланс на Хърватия след сръбско-хърватската война от 1991-95 г. може да бъде нарушен.

Пленкович обеща, че "ще се грижим за правата на националните малцинства, ще ги уважаваме, ще защитаваме постигнатите права и ще се погрижим всеки в Хърватия, всеки наш гражданин, да се чувства добре".

Но Аня Симпрага, бивш правителствен министър от Независимата демократична сръбска партия, предупреди по време на дебата в петък, че "вече сме свидетели на радикализация".

Партията "Родно движение" е съставена предимно от радикални националисти и социални консерватори, които са напуснали ХДС. Партията се ръководи от твърдолинейния кмет на източния град Вуковар, който беше разрушен през 1991 г. в началото на войната за независимост на Хърватия, след като тя се отдели от бивша Югославия.

Партията настоява хърватската държава да премахне финансирането на критично либералния информационен вестник "Новости", който се издава от сръбското малцинство и се финансира от бюджета.

Асоциацията на хърватските журналисти съобщи, че журналистите на "Новости" са получавали заплахи и са били смятани за врагове на държавата. Организацията заяви, че заплахите са резултат от кампанията на DP срещу Новости и поиска отговор от властите.

Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия

Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия

Опозицията остава на второ място

ДП също така се застъпва за връщане към традиционната роля на жените, в общество, което е предимно католическо и консервативно и където жените вече имат проблеми с достъпа до аборт.