Броят на психиатрите към 2022 г. в България е едва 656, като мнозина от тях са над пенсионна възраст. Липсата на достатъчно специалисти и средства за психично здраве е тревожна, особено когато статистиките показват, че около 50% от хората започват да проявяват признаци на психично заболяване до 14-годишна възраст, но диагнозите често се поставят 10 години по-късно.

Тази статистика бе изнесена в Световния ден на психичното здраве, отбелязан с пресконференция в БТА от специалисти. Не за първи път те поставиха акцент върху проблемите, подчертавайки, че психичното здраве е неразделна част от общото здраве на нацията.

Според Световната здравна организация (СЗО), здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест. Психичното здраве не се изразява само в липса на психични заболявания, а в способността на човека да изгражда хармонични отношения с околните, да се адаптира към променящата се среда и да води пълноценен живот.

Проблемите с психичното здраве са глобален феномен, като психичните заболявания заемат 20% от глобалното бреме на болестите, но по-малко от 3% от световния бюджет за здравеопазване се отделя за справяне с тях. Самоубийството е сред водещите причини за смърт при младите хора на възраст между 15 и 29 години, като всяка година повече от 720 000 души губят живота си по този начин. Най-често срещаните психични разстройства са депресията и тревожността, които засягат предимно жените.

В България психичното здраве остава сериозно подценено.

Според Стою Недин, председателят на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България (УС на ДПРБ) "няма здраве без психично здраве", а превенцията и ранното лечение са ключови за намаляване на случаите на самоубийство и тежките форми на психични разстройства.

У нас има сериозна необходимост от по-добра подкрепа, както и от стабилно законодателство

Психолозите в България активно работят за популяризиране на превенцията. Соня Карабельова, ръководител на секция "Здравна и консултативна психология" заяви, че Дружеството на психолозите настоява за законодателна регулация, която да осигури безплатно психологическо консултиране, подобно на практиките в други европейски страни. Камелия Ханчева от Центъра за психологическо консултиране в СУ "Св. Климент Охридски" също подчертава нуждата от непрекъсната работа в тази област, за да се повишат информираността и достъпът до помощ.

Психичното здраве трябва да бъде приоритет за обществото. Превенцията и навременната помощ могат да предотвратят тежки последици и да осигурят по-добро качество на живот за всеки.