Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей каза в петък, че затварянето на централната банка на страната, което е обещание на кампанията му, е "въпрос, който не подлежи на обсъждане", според изявление на неговия кабинет, цитирано от "Ройтерс".

Коментарите, в отговор на това, което той нарече "фалшиви слухове", идват, когато аутсайдерът либертарианец-икономист се надпреварва да сглоби екипа си преди да встъпи в длъжност на 10 декември, с някои признаци, че той избира по-умерен кабинет от очакваното.

Администрацията за социално осигуряване на Аржентина ANSES - ключова институция, предвид обещанието на Хавиер Милей да намали държавните разходи и субсидии - ще бъде ръководена от икономиста Освалдо Джордано от ключовия централен регион на Кордоба, се добавя в изявлението.

Това бележи промяна от предишен план, според който Милей ще назначи близък съюзник, който да ръководи администрацията.

Хорасио Марин, изпълнителен директор в частния енергиен сектор, също беше потвърден като нов шеф на държавната петролна компания YPF .

Милей е изправен пред големи препятствия, за да осъществи по-радикалните си планове за реформи, които включват доларизиране на икономиката, затваряне на централната банка и приватизация на държавни компании като YPF, което ще отнеме време, ако изобщо може да се осъществи.

Неговата либертарианска коалиция има ограничен брой места в Конгреса и няма губернатори на провинции. Милей също трябва да жонглира с исканията на по-масовия консервативен блок, чиято обществена подкрепа беше ключова за спечелването му на втория тур на изборите миналата седмица.

"Сериозна грешка": Китай предупреди Аржентина да не прекъсва отношенията им

"Сериозна грешка": Китай предупреди Аржентина да не прекъсва отношенията им

Пекин напомня, че е важен търговски партньор за Буенос Айрес