Германският външен министър Хайко Маас ще обсъди близкоизточния мирен процес с колеги от Египет, Йордания и Франция (т.нар. Мюнхенски формат). Това ще стане в Кайро понеделник, съобщи АП.

Лично Хайко Маас разкри подробности за визитата си в неделя, преди да замине за египетската столица.

Израел иска още изтребители Ф-35 от САЩ

Израел иска още изтребители Ф-35 от САЩ

Израел провежда разговори с Вашингтон как да запази военното си превъзходство

"Искаме да обсъдим какви конкретни стъпки могат да помогнат за изграждането на доверие между Израел и палестинците и да позволят на двете страни да се сближат и да влязат отново в преговорите", каза Маас, цитиран от пресслужбата на германското външно министерство.

Той призова да се възползваме от ситуацията, възникнала в резултат на процеса на нормализиране на отношенията между Израел и някои арабски страни в региона.

"Знаем, че без конкретни предложения от двете страни, положителното развитие на ситуацията през последните месеци неизбежно ще достигне своите граници и тогава отново ще се появи нестабилност в региона", каза германският външен министър. "Обединява ни позицията, според която създаването на две държави все още е най-доброто решение на конфликта", каза Хайко Маас.

Топ израелски шпионин се завърна в Тел Авив

Топ израелски шпионин се завърна в Тел Авив

Джонатан Полард пристигна заедно със съпругата си

Той каза още, че четирите страни искат "скоро да започнат преговори с новото правителство на САЩ" относно ситуацията в Близкия изток. "Смяната на правителството във Вашингтон дава шанс САЩ отново да поемат по-голяма роля като честен посредник в отношенията между израелци и палестинци," каза Маас.

Мюнхенският формат се появи през февруари миналата година. Наречен е така, защото първата среща на външните министри на Германия, Египет, Йордания и Франция се проведе в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност. До момента са проведени три такива срещи.