Кандидатът за президент на САЩ на демократите Хилари Клинтън нарече половината от привържениците на Доналд Тръмп „сбирщина от окаяници”, съобщават американски медии.  

Говорейки по време на събитие за набиране на средства, тя изтъкнала, че те били „расисти, сексисти, ксенофоби, ислямофоби – вие ги определете”.

След това тя изтъкнала, че останалите привърженици на номинацията на Републиканската партия за президент били „просто отчаяно желаещи промяна”.

Шефът на предизборния щаб на Тръмп подчерта в тази връзка, че Клинтън е обидила „милиони американци” с нейните коментари.

Социологическите допитвания, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че Тръмп има минимална преднина пред Клинтън, като двамата са с изравнени сили в ключови щати като Охайо и Флорида.

Клинтън направила коментарите за привържениците на Тръмп в Ню Йорк пред публика, съставена от лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

„Ако грубо генерализираме, можем да сложим половината от привържениците на Тръмп в това, което аз наричам „кошница от окаяници”. За съжаление, има подобни хора и той ги кара да имат надежда”, изтъкнала Клинтън.

Ала тя добавила, че другата половина от привържениците на Тръмп били хора, които се чувстват предадени от икономиката и правителството и отчаяно желаят промяна.

„Те не приемат всичко, което той казва, но той изглежда им дава надежда, че техният живот ще бъде различен. Това са хора, които трябва да разберем и също да бъдем съпричастни с тях”, изтъкнала още тя.