Индийската полиция е задържала хиляди хора, които са се противопоставили на забраната за протести срещу спорния нов закон за гражданството.

Забраната беше наложена в части от столицата Делхи, както и на територията на щатите Утар Прадеш и Карнатака.

Мобилният интернет е бил спрян в някои части на Делхи, близо до протестни демонстрации. Протести имаше в продължение на дни в цяла Индия, някои стигащи до насилие.

Новият закон предлага гражданство на нелегални имигранти немюсюлмани от Пакистан, Бангладеш и Афганистан.

Заповед на полицията, основана на много рестриктивен закон, забранява повече от четирима души да се събират на едно място.

Сред задържаните са Рамачандра Гуха, виден историк и открит критик на правителството, в южния град Бангалор; и политически активист в Йогендра Ядав в Делхи, уточнява Би Би Си.

Ала десетки хиляди хора все пак излязоха по улиците в Утар Прадеш, Бангалор, Хайдерабад, Патна, Чандигарх, Делхи и други градове - групи от гражданското общество, политически партии, студенти, активисти и обикновени граждани агитираха в социалните мрежи, молейки хората да излязат и да протестират мирно.

Индия разтърсена от протести и насилие срещу закона за гражданството

Индия разтърсена от протести и насилие срещу закона за гражданството

По време на марш в университета Jamia Millia Islamia в Ню Делхи полицията влезе в кампуси

Стотици студенти, активисти и привърженици на опозиционните партии, носещи знамена и плакати, се събраха в Мумбай. В демонстрацията се включиха и актьори и режисьори от Боливуд.

Съобщава се за насилствени сблъсъци между протестиращи и полиция в Лакнау, столицата на Утар Прадеш, а градски автобуси са били изпепелени.

Полицията също така е издигнала барикади на главната магистрала, свързваща Делхи и град Джайпур (столица на щата Раджастан) и проверява всички превозни средства, влизащи в столицата. Това доведе до огромни задръствания, а много пътуващи са изпуснали полетите си. Уточнява се, че водещата авиокомпания Indigo е отменила 19 полета, защото членовете на екипажите ѝ не могат да стигнат до летището.

Затворени са и много метростанции в Делхи.

Законът за гражданството остро раздели мненията в Индия.

Федералното правителство, ръководено от хиндуистката националистическа партия Бхаратия Джаната, твърди, че законът щял да защити хората от преследване, но критиците твърдят, че той е част от "хиндуисткия националистически" дневен ред за маргинализиране на повече от 200 млн. мюсюлмани в Индия.

Индийският президент пренебрегва протестите, подписва законопроекта за гражданството

Индийският президент пренебрегва протестите, подписва законопроекта за гражданството

Законът използва религията като критерий за предоставяне на гражданство

Законът ускорява пътя към индийско гражданство за членове на шест общности на религиозни малцинства - хиндуисти, сикхи, будисти, джайнисти, парси и християни - ако могат да докажат, че са от предимно мюсюлманските Пакистан, Афганистан или Бангладеш. Сега те ще трябва да живеят или работят в Индия в продължение само на шест години - вместо 11 години - преди да получат право да кандидатстват за гражданство.

Правителството твърди, че това ще даде убежище на хора, които бягат от религиозно преследване. Ала критици изтъкват, че действителната му цел е да маргинализира мюсюлманското малцинство в Индия.

Засилват се страховете от плана на правителството за създаване на национален регистър на гражданите, за да се гарантира, че "всеки агент ще бъде идентифициран и изгонен от Индия" до 2024 г. Националният регистър на гражданите вече е бил приложен в североизточния щат Асам, като 1,9 млн. души на практика са останали без гражданство.

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Законът удря главно мюсюлманите

Националният регистър на гражданите и законът за гражданството са тясно свързани, тъй като закона ще помогне за защита на немюсюлманите, които са изключени от регистъра и са изправени през заплахата от депортиране или интерниране.

Като се има предвид, че упражнението разчита на обширна документация за доказателство, че техните предци са живели в Индия, мнозина мюсюлмани се опасяват, че могат да бъдат оставени без гражданство.

Критици също така твърдят, че законът е изключващ и нарушава светските принципи, залегнали в конституцията на Индия. Те изтъкват, че вярата не бива да става условие за гражданство.

Премиерът Нарендра Моди обаче увери, че законът "няма да засегне гражданите на Индия, включително хиндуистите, мюсюлманите, сикхите, джайнистите, християните и будистите".

Премиерът също така каза пред свои привърженици по време на митинг във вторник, че опозицията разпространявала лъжи и слухове, подстрекавала насилие и използвала пълната си сила, за да създаде атмосфера на илюзия и лъжа.