Студенти организираха протести в градове в цяла Индия като част от масова вълна на недоволство срещу разединяващ законопроект, който гарантира гражданство на някои немюслмани, които влизат в страната незаконно, пише "Гардиън".

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Законът удря главно мюсюлманите

По време на марш в университета Jamia Millia Islamia в Ню Делхи полицията влезе в кампуси и задържа повече от 100 студенти. Силите на реда удряха активисти и използваха сълзотворен газ срещу тях.

Барикади и автобуси бяха подпалени. Днес университетът остава затворен. Също така са затворени намиращите се в близост училища и офис сгради в южната част на Делхи заради нанесените щети.

Студенти, участващи в демонстрация в университета Aligarh Muslim в Утар Прадеш в неделя, бяха изправени пред подобно ниво на бруталност. Полицията използва сълзотворен газ по време на мирната демонстрация и арестува десетки студенти.

Индийският президент пренебрегва протестите, подписва законопроекта за гражданството

Индийският президент пренебрегва протестите, подписва законопроекта за гражданството

Законът използва религията като критерий за предоставяне на гражданство

На места е блокиран интернетът в опит да се попречи на разрастване на протестите.

Днес протестите се разпространиха от университетски кампуси в градовете Мумбай, Хайдарабад, Бангалор, Чандигарх и Колкота, докато в Лакнау студенти замеряха полицията с камъни, след като употреби сълзотворен газ по протестиращите.

Критици на законопроекта за гражданството предупреждават, че открито дискриминира мюсюлманите.

Според законодателството десетки хиляди индуси, християни, будисти и други мигранти от Бангладеш, Пакистан и Афганистан ще могат да потърсят индийско гражданство. Това няма обаче да се отнася за мюсюлманите.

От опозицията определиха промяната като "оръжие за масова поляризация, използвано от фашисти".