В Индия беше подписан законопроекта за разделяне на гражданството, което се случва на фона на масовите протести в североизточната част на страната, което може да наложи отмяна на посещението на японския премиер Шиндзо Абе, предаде "Ройтерс".

Двама души бяха убити и 11 ранени, след като полицията откри огън по протестиращи в сградата на щата Асам и запали железопътните гари. Протестиращите твърдят, че законът ще превърне хиляди нелегални имигранти в легални жители.

Новият закон определя пътя на индийското гражданство за шест малцинствени религиозни групи от съседните страни Бангладеш, Пакистан и Афганистан.

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Законът удря главно мюсюлманите

Индийският президент Рам Нат Ковинд даде своето съгласие за законопроекта късно вчера, като го подписа в закон, се казва в официално изявление.

Премиерът Нарендра Моди планира да бъде домакин на Шиндзо Абе на среща в Асам следващата седмица като част от кампания за преместване на високопрофесионални дипломатически събития извън Делхи, за да покаже многообразието на Индия.

Движение срещу имигранти от съседен Бангладеш бушува в Асам от десетилетия. Протестиращите заявяват, че предоставянето на индианско гражданство на повече хора ще натовари допълнително ресурсите на държавата за отглеждане на чай и ще доведе до маргинализация на коренните общности.

Япония засили работата по развитието на инфраструктурата в Асам през последните години, която двете страни се очакваше да подчертаят по време на срещата на върха. Абе също беше планирал да посети мемориал в близката държава Манипур, където по време на Втората световна война са убити японски войници.

Критиците на индуисткото националистическо правителство на Моди твърдят, че по-големият проблем с новия закон е, че Индия за първи път използва религията като критерий за предоставяне на гражданство и че тя изключва мюсюлманите от своите амбиции.

Законът има за цел да предостави индианско гражданство на будисти, християни, индуисти, джайни, парси и сикхи, които избягаха от трите съседни държави с мнозинство мюсюлмани преди 2015 г.