Няколко хиляди арменци се събраха в столицата Ереван в неделя, за да покажат подкрепата си за нов политически съюз, създаден от бившия президент Роберт Кочарян преди предсрочните избори следващия месец, предаде "Ройтерс". Съюзът, наречен "Възродена Армения", ще участва в предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат на 20 юни.

В Армения оставиха в ареста бившия президент Роберт Кочарян

В Армения оставиха в ареста бившия президент Роберт Кочарян

Апелативният съд отмени решението за излизане от ареста

В реч пред хиляди поддръжници, скандиращи "Армения" и развяващи знамена, Кочарян обеща, че неговият съюз ще помогне за съживяването на икономиката и ще се възстановяването от загубата на територии от етнически арменци в и около района на Нагорни Карабах в рамките на шестседмичен конфликт с Азербайджан миналата година, съобщиха местните новинарски издания.

Кочарян бе президент от 1998 до 2008 г. Преди това служи като президент на Нагорно-Карабхската република от 1994 до 1997 г. На 7 декември 2018 г. бе арестуван. Той бе обвинен за смазването на протестите през 2008 година. При тях загинаха 10 души, сред които и двама полицаи.  Самият Кочарян отрече обвиненията като политически мотивирани. 

Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

Армения отива на предсрочни парламентарни избори

Премиерът Никол Пашинян предизвика предсрочно гласуване миналия месец, като обяви оставката си, след като беше подложен на натиск, тъй като се съгласи да прекрати огъня с азербайджанските сили. Пашинян заяви, че е бил принуден да се съгласи на споразумението с посредничеството на Русия, за да предотврати по-големи човешки и териториални загуби.

До изборите той продължава да изпълнява функциите на ръководител на кабинета.