Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в столицата Тбилиси, за да протестират за пореден път срещу противоречивия законопроект за "чуждестранните агенти", подкрепян от правителството и вече гласуван в парламента. Множеството, събрало се на площад "Европа", развява знамената на Грузия и Европейския съюз. В центъра на Тбилиси още през деня бяха разположени големи полицейски сили.

Тбилиси твърди, че иска да се присъедини към общността, въпреки този законопроект, който е подобен на руското законодателство, използвано срещу опозицията.

САЩ и Европа разкритикуваха закона, като ЕС подчерта, че той би бил и пречка пред стремежите на Тбилиси да се присъедини към Общността. През декември 2023 г. ЕС предостави на Грузия официален статут на страна кандидат, но каза, че Тбилиси трябва да извърши реформи в своята съдебна и избирателна система, да увеличи свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди официално да започнат преговорите за членство.

От началото на април Грузия отново бе обхваната от антиправителствени протести, след като управляващата партия "Грузинска мечта" пак внесе за обсъждане в парламента законопроекта. Преди година управляващите дадоха назад и оттеглиха спорното законодателство под давлението отново на масови протести.

ISW: Грузия потушава протестите на опозицията с методи на Кремъл

ISW: Грузия потушава протестите на опозицията с методи на Кремъл

Русия удари за пети път енергийната система на Украйна

Законопроектът трябва да мине и на трето четене в парламента в близките дни, но се очаква президентът Саломе Зурабишвили да му наложи вето. "Грузинската мечта" обаче разполага с достатъчно гласове и за да отхвърли президентското вето.

Ако противоречивият закон бъде приет, той ще изисква всяка НПО или медийна организация, която получава над 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрира като "организация, отстояваща интересите на чужда сила".

Правителството уверява, че тази мярка има за цел прозрачност по отношение на финансирането си.

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Законът за финансирането доведе до вълнения и сблъсъци

Протестите се случват само няколко месеца преди изборите през октомври.