Хиляди противници на гей парада, планирано за тази седмица в сръбската столица Белград, участваха в протест в неделя, съобщи АП. Те проведоха протеста, въпреки обявената забрана на най-голямото годишно гей събиране в Европа.

Шествието, свикано от консервативната Сръбска православна църква и водено от нейното духовенство, включваше и антизападни лозунги, както и руски знамена и портрети на руския президент Владимир Путин.

Организаторите на EuroPride, който предвижда цял седмица събития и прайд марш в Белград на 17 септември, заявиха, че ще пренебрегнат полицейската забрана и ще проведат парада.

Членовете на Европейската асоциация на организаторите на прайда избраха столицата на Сърбия преди три години за домакин на годишното събитие, надявайки се, че то ще представлява голям пробив за страната, която е традиционно консервативна и под силно влияние на православната църква.

За първи път премиер на Сърбия участва в гей парад

За първи път премиер на Сърбия участва в гей парад

Ана Бърнабич не крие, че е лесбийка

Сърбия официално се стреми към членство в Европейския съюз (ЕС), но от години е в политическата орбита на Русия. Балканската страна гласува за резолюциите на ООН, осъждащи инвазията на Русия в Украйна, но отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който обяви забраната, каза, че сръбската полиция не може да се справи с евентуални бунтове на десни групи срещу Прайда на фона на кризата около отцепилата се от Сърбия провинция Косово, както и енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Правозащитни групи в Сърбия призоваха поддръжниците си да се присъединят към прайда като част от борбата за демокрация, която според тях е застрашена в Сърбия от автократичния режим на Вучич.

Няколко служители на ЕС казаха, че ще се присъединят към ЛГБТК събитията. Сред призоваващите сръбското правителство да отмени обявената забрана, е и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Белград под засилено полицейско присъствие заради гей парад

Белград под засилено полицейско присъствие заради гей парад

Хеликоптери прелитат над централната част