Хиляди демонстранти излязоха по улиците на френската столица Париж и други градове в страната в неделя, за да призоват за по-силни действия срещу предизвиканите от човека климатични промени. Демонстрации са се провели в Нанси, Тулуза, Рен, Лион, Гренобъл и други градове. Участниците настояват за по-силни мерки за борба с изменението на климата, отколкото в момента са включени в законопроекта, разглеждащ въпроса, който в момента се разглежда от френската законодателна власт.

В момента настоящият законопроект забранява някои по-кратки вътрешни търговски полети, където са налични железопътни или други алтернативи за пътуване. Същевременно се насърчава използването на електрически превозни средства и енергийно ефективни сгради, според Асошиейтед прес.

Това ще означава край на кратките вътрешни полети от летище "Орли", южно от Париж, до Нант и Бордо, наред с други, въпреки че свързващите полети през летището "Шарл де Гол"/Роаси, северно от френската столица, ще продължат.

Комисията по климата, създадена от Макрон, първоначално препоръчва премахването на всички полети между френските дестинации, където съществува алтернативно директно пътуване с влак за по-малко от четири часа.

Припомняме, че законопроектът бе орязан и приет след разгорещени дебати и несъгласие от опозицията.

Заради климата и околната среда Франция забрани някои вътрешни полети, където има влак

Заради климата и околната среда Франция забрани някои вътрешни полети, където има влак

Макар и мярката да беше орязана от първоначално замисленото

"В настоящия си вид законът е климатичен и социален провал", заявиха организаторите в изявление, получено от АП. "Призоваваме за закон, който наистина да отчита опасностите от глобалното затопляне и факта, че климатът и социалната справедливост са тясно свързани. Невинаги гражданите трябва да действат, а законодателите", добави "Грийнпийс" официално в изявление до местна новинарска служба, която съобщи, че демонстрации са се провели в поне 150 населени места в неделя.