Най-малко 5000 души се събраха на протест в столицата на Молдова Кишинев в неделя, съобщи "Ройтерс". Според опозицията, организирала проявата, са присъствали около 40 000 души. Според полицията обаче, не са били повече от 6000. 

Те настояха за оставката на правителството и прозападния президент Мая Санду, тъй като ги обвиняват за високата инфлация и растящите цени на енергията.

"Молдова сега е в клинична смърт, до която я докараха настоящите власти", каза Дину Туркану, политик от опозиционна партия на Илан Шор, бизнесмен, осъден за измама във връзка с банков скандал за 1 милиард долара.

Припомняме, че Молдова купува газ от руския газов гигант "Газпром" по договор, който беше изготвен миналата година. Цената варира месечно и се изчислява в зависимост от сезона, но скочи тази година - с над 50% през август.

Молдова няма пари да си плати за руския газ

Молдова няма пари да си плати за руския газ

Страната иска отлагане на плащането

Страната намали прогнозата си за растеж до нула за 2022 г., засегната от рекордно високата инфлация от 34,3% и лихвените проценти от 21,5 процента.

Премиерът Наталия Гаврилица каза този месец, че икономиката на Молдова се очаква да отчете умерен растеж от 1,5% през следващата година.

Руският газов монополист предупреди "Молдовагаз" два пъти през последната година, че може да спре доставките заради забавяне на плащанията.